Voćni obrok za dijabetičare

Narandža
Narandža

Zdrava prehrana, koja obiluje voćem i povrćem, plan vježbanja i kvalitetan san igraju važnu ulogu u liječenju dijabetesa.

Voće koje je bezopasno za dijabetičare

Međutim, nije svako voće, poput grožđa i smokava, za dijabetičare, upravo zbog sadržaja velike količine šećera.

Kako biste bezbrižno pripremili voćni obrok za dijabetičare, ljekari su sastavili popis plodova koje dijabetičari smiju jesti.

Kruške

Sadrže antocijanin i bogate su vitaminima A, B1, B2, C i E. Visok nivo vlakana poboljšava zdravlje probavnog trakta što potiče mršanje. Također, pomažu u snižavanju holesterola i poboljšavaju zdravlje srca.

Narandže

Obiluju visokim nivoom vitamina C, vlakana i minerala. Imaju niski glikemijski indeks što pomaže u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi. Također, bogate su vlaknima. Jedite ih u komadu, umjesto da ih cijedite, kako biste unijeli što više vlakana u organizam.

Grejpfrut

Ima nizak glikemijski indeks, obiluje vitaminom C i topivim vlaknima. To ga čini idealnom namirnicom za mršanje.

Jabuke

Smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Obiluju vlaknima, antioksidansima, vitaminom C i flavonoidima. Jedna jabuka dnevno pomaže u prevenciji raka i srčanih bolesti.

Guava

Ima visoku koncentraciju likopena, antioksidansa koji pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi. Također, bogata je dijetalnim vlaknima koja smanjuju rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Guava sadrži visok nivo kalija. Čašu soka od guave ili oguljeni plod, pojedite jednom dnevno i smanjit ćete apsorpciju šećera u krvi.

Trešnje i višnje

Ovo slatko voće sadrži antocijanin koji pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi. Ovaj biljni pigment pronađen je u mnogim namirnicama, uključujući crno grožđe, povrće, bobičasto voće i čaj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.