Pasivno pušenje šteti dječijim arterijama

Pasivno pušenje
Pasivno pušenje
Pasivno pušenje
Pasivno pušenje

Pasivno pušenje nanosi trajnu štetu dječijim arterijama i izaziva prijevremeno starenje njihovih krvnih zrnaca za više od tri godine, saopštili su naučnici.

Zadebljanje zidova krvnih ćelija povećava rizik od srčanog udara u kasnijem dobu, navode naučnici u žurnalu “Evropsko srce”. Oni su u istraživanju koje je obuhvatilo više od 2.000 djece uzrasta od tri do 18 godina zaključili da šteta nastaje ako su oba roditelja pušači. Stručnjaci kažu da ne postoji “bezbjedan” nivo pasivnog pušenja.

Istraživanje je provedeno u Finskoj i Australiji i bilo je fokusirano na fizičke efekte odrastanja u domu ispunjenom dimom, iako je nemoguće potpuno odbaciti ostale faktore.

Snimanje ultrazvukom otkrilo je da se kod djece čiji roditelji puše dešavaju izmjene u zidu glavne arterije koja se proteže od vrata do glave.

“Naša studija pokazuje da izlaganje pasivnom pušenju izaziva direktnu i nepovratnu štetu na strukturi arterija”, izjavila je autor studije doktor Sina Gol sa Univerziteta Tasmanije.

Ona je dodala da roditelji ili oni koji razmišljaju o tome da postanu roditelji treba da prestanu da puše, jer će to ne samo popraviti njihovo zdravlje, nego će i zaštititi zdravlje njihove djece u budućnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.