Sedative građani kupuju bez recepta!!!

Apoteka
Apoteka
Apoteka
Apoteka

Lijekove za smirenje, “bensedin”, “leksilijum”, “apaurin” kao i lijekove iz skupine antidepresiva, građani BiH bez problema kupuju u apotekama iako nemaju recept. Prema riječima psihologinje Jasminke Dizdarević, zabrinjavajuće je što roditelji zbog agresivnosti djeci od 12 godina daju sedative i anksiolitike.

Bilo je slučajeva da roditelji kažu da su djeci dali “leksilijum” ili neki drugi lijek za smirenje, jer su agresivna. Anonimne ankete pokazuju da građani sve više posežu za ovim lijekovima – kaže Dizdarević, ističući da su sedativi najprodavaniji farmaceutski proizvodi.

Iako u apotekama naglašavaju da se ovakvi lijekovi mogu kupiti samo uz recept, njihovu tvrdnju demantira jedna Sarajka. Ona u anonimnom pismu koje je stiglo na našu adresu ističe da član njene porodice, koji je ovisnik, redovito kupuje “leksilijum” u apotekama bez recepta.

Kada sam sa članom porodice koji ima problem s ovisnošću razgovarala i pitala ga od koga nabavlja u velikoj količini lijekove za smirenje, nasmijao se i rekao da ih kupuje u apoteci. Obišla sam nekoliko apoteka i bez problema kupila pet paketa “leksilijuma” – kaže se u pismu Sarajke.

Iz “Apoteka Sarajevo” tvrde da postoji mnogo privatnih apoteka u kojima građani kupuju takvu vrstu lijekova bez recepta. Nedim Hrelja, v. d. generalnog direktora, kaže da jedan farmaceutski inspektor u Kantonu ne može kontrolirati rad više od 150 apoteka.

Problemi s nelegalnim izdavanjem lijekova počeli su odnedavno, sa suviše naglom i neopravdanom liberalizacijom farmaceutskog tržišta, kada je ukinuta mreža apoteka koja je godinama dobro funkcionirala i kada je preko noći otvoreno više od 100 privatnih apoteka. Njihov cilj je samo profit – kaže Hrelja.

Izvor: dnevniavaz.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.