4 važna ženska hormona

Ženski hormoni
Ženski hormoni
Ženski hormoni
Ženski hormoni

Estrogen, progesteron, LH i FSH su četiri najvažnija hormona u tijelu žene. Kada tijelo proizvodi hormone pravilno i uravnoteženo, lakše se postiže fiziološki sklad i zdravlje cijelog organizma. Bitno je naglasiti i da normalne vrijednosti ova četiri hormona utječu na prorijeđivanje simptoma menopauze.

Ovo su neke osnovne informacije o njima:

Estrogeni su ženski spolni hormoni. To je skupina steroidnih kemijskih spojeva, koja je naziv dobila zbog svoje važnosti u menstruacijskom ciklusu kod žena.

Tri glavna estrogena koja se prirodno nalaze u žene su estradiol, estriol i estron.

Od prve mjesečnice do menopauze glavni hormon je 17β-estradiol, a u menopauzi u tijelu nalazimo više estrona. Najjači estrogenski učinak ima estradiol (12 puta jači od estrona, a 80 puta od estriola) zbog čega se smatra glavnim estrogenom.

Najveća količina estrogena proizvodi se u razvijajućem folikulu jajnika, žutom tijelu i posteljici. Folikulostimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH) potiču proizvodnju estrogena u jajnicima.

Manju količinu estrogena proizvode i jetra, nadbubrežna žlijezda i dojke (sekundarni izvori estrogena jako su važni kod žena u menopauzi).

Estrogeni, ako ih u tijelu manjka, se u vidu lijekova daju ženama u menopauzi kako bi se spriječila osteoporoza, kao i simptomi menopauze – valovi vrućine, noćna znojenja, nesanica, palpitacije, glavobolja, tjeskoba, depresija, umor i malaksalost.

Luteinizirajući hormon, LH je hormon koji se stvara i izlučuje iz gonadotropnih stanica prednjeg režnja hipofize (adenohipofiza). Zajedno sa folikulostimulirajućim hormonom (FSH) važan je za pravilnu reproduktivnu funkciju spolnog sustava. Kod žena, nagao porast razine LH uzrokuje ovulaciju.

U djetinjstvu je razina LH hormona niska, dok je nakon menopauze visoka. Zanimljivo je da tijelo izlučuje LH na mahove tako da ga je potrebno pratiti izvjesno vremensko razdoblje prije nego li se utvrdi njegova točna koncentracija u krvi. U ženinom reproduktivnom razdoblju tipične razine ovog hormona kreću se između 1 i 20 mIU/ml.

Folikulostimulirajući hormon (folitropin, folikularni stimulirajući hormon, FSH) je hormon koji se sintetizira i izlučuje u prednjem režnju hipofize (adenohipofiza). FSH zajedno sa luteinizirajućim hormonom (LH) potiče rast i sazrijevanje Graafova folikula u jajniku.

FSH regulira razvoj, rast, pubertetsko sazrijevanje, i spolne procese u ljudskom tijelu, a stimulira i sazrijevanje spolnih stanica. Razine FSH kod žena mijenjaju se tijekom menstruacijskog ciklusa.

Razine FSH koje se izlučuju iz hipofize su u djetinjstvu, sve do 9. ili 10. godine vrlo niske, kada postupno počnu rasti. S porastom FSH i LH, počinje i rast jajnika što dovodi do puberteta i prve menstruacije (menarhe). Bez podražaja FSH i LH jajnici ostaju neaktivni.

FSH djeluje vezujući se na FSH-receptor (transmembranski protein) koji se nalazi na stanicama jajnika i maternice. U jajniku, FSH potiče rast folikula vezujući se za receptore na granuloza stanicama.

Progesteron pripada skupini steroidnih hormona, ženski je spolni hormon i zajedno s estrogenima sudjeluje u regulaciji menstrualnog ciklusa.

Glavnina sinteze se odvija pod kontrolom LH, u žutom tijelu nastalom nakon ovulacije.

Povišene koncentracija progesterona javljaju se kod urođene hiperplazije nadbubrežne žlijezde, kao i kod tumora jajnika.

Koncentracija progesterona snižena je kod membranozne dismenoreje, insuficijencije žutog tijela, ljuštenja endometrija ili premenstrualne tenzije.

Progesteron služi pripremi sluznice maternice za trudnoću. U dojkama potiče rast žljezdanog tkiva. U bubregu progesteron potiče povećano izlučivanje natrija iz organizma. Isto tako, on održava cikličke promjene endometrija maternice.

Progesteron smanjuje čestoću pojavljivanja kontrakcija mišićnog sloja maternice. Stoga opravdano nosi nadimak – hormon ˝čuvar trudnoće˝.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.