Otkrivena vakcina protiv svih vrsta raka!

Vakcina
Vakcina
Vakcina
Vakcina

Nakon gotovo 70 godina pokušaja pronalaska efikasnog lijeka protiv raka, nakon skupih i nehumanih grešaka poput kemoterapije i zračenja koje su u bolnu smrt tjerale na stotine miliona oboljelih od raka i leukemije, naučnici sa Medicinskog fakulteta Stanford su otkrili univerzalni lijek koji će uništavati sve vrste raka uz pomoć jedinstvene vakcine.

Tumori i metastaze

Name naučni rad koji je 20.marta ove godine objavljen u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences” mogao bi označiti prekretnicu u borbi protiv najvećih kancerogenih oboljenja, od kojih svake godine umire sve više ljudi. Prof. dr. Irving Weissman, zaslužan za otkrivanje vakcine protiv svih vrsta raka.

Stanfordski tim, na čelu s profesorom Irvingom Weissmanom je otkrio kako gotovo sve vrste raka koriste protein CD47 s kojim zbunjuju imuni sistem domaćina, naime ovaj protein omogućava tumorima i metastazama da se slobodno šire po tijelu bez da ih napadaju T limfociti – koji proždiru i rastvaraju sve strane ćelije u našem tijelu.

Drugim riječima tumori stvaraju originalnu mimikriju, te s hemijskom porukom u obliku CD47 stopiraju želju za normalnim radom T limfocita, nakon toga kancerogene ćelije divljaju i neobuzdano rastu, što na kraju dovodi do iscrpljivanja tijela domaćina i njegove smrti.

Nevjerovatno je da je Weissmanov tim otkrio protein CD47 prije punih deset godina, iako je stvaranje blokatora za CD47 relativno jednostavna stvar, tek ove godine smo dobili studiju u kojoj je predstavljen nevjerovatan učinak anti-CD47, tačnije materije koja je u pokusnim životinjama, uz rad T limfocita, omogućavala uništavanje kancerogenih ćelija u rekordnom roku, i to nakon samo par tretmana s injekcijama u kojima se nalazi ovaj revolucionarni lijek.

Protein CD47

Prvo je Weissmanov tim smatrao kako je anti-CD47 uspješan u uništavanju samo ćelija leukemije i limfoma, ali uskoro su otkrili kako sve vrste raka imaju isti način zbunjivanja T limfocita.

Osim toga Stanfordski tim je saznao još jednu nevjerovatnu činjenicu, naime sve zdrave ćelije u ljudskom tijelu imaju određene količine proteina CD47, one na taj način limfocitima šalju poruku kako pripadaju tijelu domaćina. Kancerogene ćelije imaju puno više ovog proteina nego zdrave ljudske ćelije, ta činjenica je nevjerovatna, jer su svi oblici raka, limfoma i leukemije uspjeli nasamariti naša tijela, uveravajući vlastiti imuni sistem kako se radi o normalnim i zdravim ćelijama koje treba braniti i čuvati, a ne proždirati i uništavati.

Weissman je ustanovio kako se nakon samo jedne jedine injekcije s anti-CD47 tumori u laboratorijskim miševima smanjuju, a nakon tretmana svi miševi koje je vakcina protiv kancerogenih oboljenja su ostali zdravi i četiri mjeseca nakon tretmana, tačnije do objave studije.

Jedini neuspjeh ovog istraživanja je slučaj jednog miša u kontrolnoj skupini od deset miševa s limfomom, kome rak nije u potpunosti nestao, kod svih ostalih vrsta raka vakcina je djelovala s potpunim uspjehom.

Svi miševi su bili inficirani s ljudskim oblicima raka, a Wissmanov tim se potrudio pronaći sve moguće poznate vrste kancerogenih ćelija.

Nakon detaljnih istraživanja Weissman je izjavio da je na tumorima, koji čak i nisu nestali nakon primarnih tretmana, imuni sistem nastavio djelovati, naime jednom kada smo uklonili hemijsku mimikriju kancerogenih ćelija, T limfociti su brzo naučili kako trebaju uništavati sve što liči na tu vrstu raka, imuni sistem je brzo i efikasno uništavao metastaze, sprečavao je dalji rast tumora, te je nastavio s normalnim radom protiv kancerogenih ćelija iako im više nismo davali dodatne injekcije s anti-CD47.

Kratak vijek

Ćelije imunog sistema imaju kratak životni vijek, naučnici su ostali začuđeni pošto su nakon davanja vakcine protiv raka, nastajale nove ćelije koje su napadale rak. Ta nevjerovatna mogućnost učenja tijela da nastave reagovati protiv raka nakon davanja vakcine je najveće otkriće Weissmanovog tima. Na takav način imuni sistem stopira ponovno pojavljivanje raka.

Korištenje anti-CD47 u isto vrijeme s kemoterapijom bi moglo biti kontraproduktivno, pošto kemoterapijski stres uzrokuje stvaranje još više CD47, dakle imuni sistem bi dobijao još više signala da ostavi kancerogene ćelije na miru.

Weissmanov tim je dobio 20 miliona dolara za kliničko ispitivanje vakcine na ljudima, preliminarna klinička ispitivanja bi se trebala obaviti u Kaliforniji tokom ove godine, nakon toga će uslijediti novo istraživanje, od čijih rezultata će zavisiti kada će univerzalna vakcina protiv raka postati dostupna širom svijeta i za koju cijenu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.