Streptomicin

Streptomycin
Streptomycin

Streptomycin
Streptomycin

Antibakterijsko djelovanje: Streptomicin djeluje baktericidno prvenstveno na G- bakterije. Od posebnog značaja je djelovanje na Mycobacterium tuberculosis.

Streptomicin djeluje neposredno na bakterijske ribosome gdje inhibira sintezu proteina i ometa pravilno prepisivanje genetskog koda. U molekul proteina se ugrađuje pogrešna aminokiselina i stoga je stvoreni protein nefunkcionalan.

Terapijska primjena

Primjena streptomicina je danas znatno ograničena dijelom zbog sve većeg broja rezistentnih sojeva bakterija i opasnosti od toksičnih efekata, a djelom zbog uvođenja gentamicina i drugih antibiotika.

Najvažnija indikacija za primjenu streptomicina je tuberkuloza, mada je uvođenje drugih lijekova znatno ograničilo njegovu primjenu u ovoj bolesti. U liječenju tuberkuloze streptomicin se po pravilu kombinira sa drugim antituberkuloznim lijekovim i primjenjuje se intra muskularno dva do tri puta sedmično, u dozi od 1 g. U teškim slučajevima (na primjer, u meningitisu) doza se može povećati na 2 g.

Važnu indikaciju za primjenu streptomicina predstavljaju endocarditis lenta (zajedno sa penicilinom) i druge teške infekcije izazvane enterokokama, streptokokama ili coli bakterijama. U terapiji bruceloze, maleusa, tularemije i kuge streptomicin je lijek prvog izbora (zajedno sa tetraciklinima).

Neželjeni efekti

Neurotoksično djelovanje streptomicina selektivno zahvata VIII nerv i dovodi do oštećenja vestibularnog ili kohlearnog aparata. U prvom slučaju dolazi do poremećaja ravnoteže, vrtoglavice i nistagmusa.

Ove pojave obično iščezavaju poslije prekida terapije, ali ponekad su trajne. U drugom slučaju nastaju poremećaji sluha, koji se pogoršavaju i poslije prekida terapije i mogu dovesti do potpune i trajne gluhoće. Velike doze streptomicina mogu oštetiti i funkciju bubrega. Naročito su ugroženi bolesnici koji već imaju oštećene bubrege. Ovaj nefrotoksični efekt strepiomicina je reverzibilan.

Alergijske reakcije su česte, ali su rijetko kad teže prirode.

One se obično javljaju u vidu erupcija na koži i praćene su povišenom temperaturom, mukom i povraćanjem. U osoba koje rukuju streptomicinom postoji znatna opasnost od kontaktnog dermatitisa.

Kontraindikacije: oštećenja sluha, alergija, insuficijencija bubrega i trudnoća (intrauterino oštećenje VIII nerva)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.