Od depresije pati oko 350 miliona ljudi

Depresija
Depresija

Podaci prikupljeni u Americi pokazuju da je depresija prisutna kod 10 odsto osoba starijih od 65 godina, 11 odsto osoba mlađih od 18 godina i kod 30 odsto studenata, tako da se procjenujuje da u svijetu od tog psihičkog poremećaja pati oko 350 miliona ljudi.

Inače, žene u prosjeku imaju 70 odsto veći rizik za depresiju, a u razdoblju od 6 sedmica poslije porođaja poslijeporođajna depresija pogađa oko 14 odsto žena.

Godišnji troškovi zbog smanjene produktivnosti i zdravstvene njege povezane s depresijom se u Americi procjenjuju na 80 milijardi dolara.

Također, stručnjaci ukazuju da oko 50 odsto osoba s teškom depresijom ne traži pomoć ljekara, dok je 8 miliona posjeta ljekaru godišnje prouzrokovano u prvom redu posljedicama depresije.

Depresija se danas liječi veoma uspješno i brzo savremenom terepijom Citram-om (escitalopram). Citram se koristi za liječenje depresije (velikih depresivnih epizoda) i anksioznih poremećaja, kao što su panični poremećaj s agorafobijom (strah od otvorenog prostora i javnih mjesta) ili bez nje, socijalni anksiozni poremećaj, generalizirani anksiozni poremećaj i opsesivno-kompulzivni poremećaj.
Escitalopram pripada skupini antidepresiva koji se nazivaju selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina. Ti lijekovi djeluju na serotoninski sustav u mozgu povećavajući razinu serotonina. Poremećaji serotoninskog sustava se smatraju značajnim čimbenikom u razvoju depresije i srodnih poremećaja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.