Učinci tumora na organizam

Anemija
Anemija
Anemija
Anemija

Maligni tumori djeluju na organizam lokalno i sistemski. Ukoliko ne budu uspješno liješeni neminovno dovode do smrti.

Lokalni rast primarnog tumora ili metastaza izaziva brojne  promjene, čija vrsta i ozbiljost zavise od lokalizacije i uznapredovalosti bolesti. Uzrokovane su samom tumorskom masom, infiltrativnim rastom, destrukcijom okolnog tkiva, kompresijom,  nekrozom, krvarenjem i sekundarnim infekcijama.

Sistemske promjene kod onkoloških bolesnika mogu biti uzrokovane lučenjem hormona koji je tipičan za tkivo iz koga potiće tumor (hormonalno-aktivne neoplazme), ektopičnim i atipičnim stvaranjem supstanci u tumoru koje djeluju na ostale strukture organizma, potrošnjom gradivnih i energetskih materija od strane tumora. Najčešće sistemske promjene izazvane tumorima su:

  • Anemija
  • Degenerativne promjene u CNS-u
  • Hormonalni poremećaji
  • Pulmonalna oseoartropatija
  • Imunološki poremećaji
  • Kaheksija je gubitak tjelesne mase praćen slabošću, gubitkom apetita i anemijom. Postoji uzajamni odnos izmeðu veličine tumora i stepena kaheksije. Kaheksija je uslovljena smanjenim kaloriskim unosom radi nedostatka apetita ili otežanog uzimanja hrane, trošenjem nutritivnih elemenata od strane tumora i visokim bazalnim metabolizmom oboljelog organizma.

Paraneoplastični sindrom ( PNS ) je kompleks simptoma koji nisu uključeni u kaheksiju, a koji se ne mogu lako objasniti samim rastom tumora ili proizvodnjom supstanci koje odgovaraju osnovnom tkivu iz koga tumor potiće. Javlja u 10% do 15% onkoloških pacijenata. PNS je važno prepoznati, pošto može biti prvi, alarmantni znak bolesti ili pretstavljati značajan dijagnostički i terapijski problem. Najčešće se sreće kod karcinoma bronha i dojke i malignih limfoma. Manifestuje se obično hiperkalcemijom, Cuchingovim sindromom, trombolitičkim nebakterijskim miokarditisom, migrirajućim tromboflebitisom. Smatra se da nastaje kao posljedica ektopične proizvodnje peptida sličnih hormonima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.