Kontracepcijska sredstva u RS samo po punoj cijeni!

Kontracepcijska pilula
Kontracepcijska pilula
Kontracepcijska pilula
Kontracepcijska pilula

Nijedno kontraceptivno sredstvo više se neće moći kupiti na recept jer se od septembra ove godine više neće nalaziti na novoj pozitivnoj listi lijekova!

Ovo je potvrdio Nenad Babić, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlja RS, ističući da će ova mjera sigurno izazvati povećan broj abortusa.

“Cijena pilula će sada biti viša pošto se neće moći kupiti na recept, to automatski znači da će doći do većeg broja neželjenih trudnoća, a samim tim i abortusa”, kazao je Babić.

On je kazao da je, ako želimo da vodimo računa o nečemu, potrebno podići standarde u tom smislu.

Na recept su se do sada mogle kupiti kontraceptivne pilule drospirenon-etinilestradiol  i vaginalete levonorgestrel-etinilestradiol.

Kako smo saznali u apotekama, među prodavanijim kontracepcijskim pilulama bile su upravo Yaz, koje su na recept koštale 1,75 KM, a sada će koštati više od 20 maraka.

Mirko Šaran, predsjednik Komisije za revidiranje liste lijekova Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da se prilikom izrade nove liste išlo na to da su kontraceptivi dosta jeftini i da ih zbog toga treba skinuti s liste.

“Smatrali smo da njihovo skidanje s pozitivne A liste lijekova neće bitno uticati na zdravlje stanovništva, jer ih svako može priuštiti s obzirom na niske cijene”, istakao je Šaran.

Prema njegovim riječima, jedna od novina na novoj, revidiranoj listi lijekove jeste ta što će nazivi lijekova koji idu na recept ubuduće biti propisivani hemijskim, a ne imenima proizvođača, tako da ljekari više neće moći da propisuju lijek samo određenog proizvođača.

“Primjenom nove liste lijekova značajno će biti oslabljen uticaj lobija farmaceutske industrije pa će na osnovu propisivanja hemijskog naziva lijeka pacijent moći sam da bira lijek u apoteci, nakon što se informiše o njegovoj cijeni i učešću Fonda u toj cijeni”, naveo je on.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS) je saopšteno da su se na listi A FZO RS nalazila dva oralna kontraceptiva, koja neće biti na novoj pozitivnoj listi, čija primjena počinje u septembru.

Iz ove institucije su pojasnili da se radi o kontraceptivima čiji je generički naziv drospirenon-etinilestradiol (Yaz komercijalni naziv) i levonorgestrel-etinilestradiol (komercijalni naziv Microginon).

“Cijena drospirenon-etinilestradiola je 17,44 KM, a levonorgestrel-etinilestradiola je 2,76 KM, s tim da su osiguranici Fonda plaćali samo participaciju za lijekove s liste A, koja iznosi 10 odsto od cijene lijeka”, precizirali su u Fondu.

U ovoj instituciji ističu da je nova lista lijekova nastala na osnovu prijedloga i mišljenja svih direktora domova zdravlja u RS, Udruženja doktora porodične medicine RS, te predstavnika komisija Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i FZO RS.

“S obzirom na to da FZO RS prevashodno mora da vodi računa o interesima osiguranih lica, svakih mjesec biće analizirana primjena nove liste i u hodu će biti mijenjano sve ono što praksa pokaže da predstavlja preveliko opterećenje za osigurana lica”, istakli su u Fondu.

Marija A., Banjalučanka, smatra da je skidanje kontraceptivnih pilula s pozitivne liste loše jer s obzirom na to koliko su niske plate dodatno izdvajanje desetak maraka je novi udar po džepu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.