Uticaj pilule za dan poslije na Vaš organizam!

Kontracepcija
Kontracepcija

Iako je tu da vas u posljednjem trenutku izvuče iz nezgodne situacije, pilula za dan poslije ipak utječe na vaš organizam. Postoji nekoliko situacija u kojima biste mogli popiti pilulu za dan poslije. Možda je tijekom odnosa pukao kondom, zaboravili ste popiti pilulu, ili ste pogrešno izračunali ciklus ovulacije. U svakom slučaju, ova pilula je aktivna tijekom pet dana od nezaštićenog odnosa i sprječava nastajanje trudnoće.

Kako pilula funkcionira

Ona sadrži visoku razinu hormona (najčešće hormon progestin, ali hitna kontracepcija ponekad sadrži i estrogen pored progestina), što zaustavlja ovulaciju. Sprečavajući vaš jajnike da oslobode jajašca, pilula sprečava zatrudnjeti.

Očekujte nuspojave

Nakon što popijete pilulu, možete tijekom 24 sata osjetiti neke simptome i oni nisu nimalo ugodni. Žene koje su koristile pilulu za dan poslije osjećale su mučninu, bol u donjem trbuhu, povraćale su, imale su glavobolje, a žalile su se i na iscrpljenost kao i na osjetljivost dojki.

Malo krvarenja je normalno

Možete iskusiti tzv. atipični period, koji podrazumijeva malo krvarenja nakon što ste popili hitnu kontracepciju. Međutim, ako krvarenje potrajati nekoliko dana i umjesto da se smanjuje postaje obilnije, posjetite liječnika.

Kako utječe na vas

Iako efekti pilule variraju od žene do žene neke se dobro osjećaju, dok druge ne baš i vjerojatno je najbolje pričekati nekoliko dana prije nego što napravite velike planove za naredne dane.

Ne koristite pilulu za dan poslije kao redovnu kontracepciju

Ova pilula inače nema trajne učinke, ali ne koristite je konstantno. To je naposljetku ipak hitna kontracepcija, a prakticiranje sigurnog seksa je uvijek najbolja opcija.

Napomena!!!

Ukoliko se već odlučite na hitnu kontracepciju onda je najbolje da koristite Vikela pilule.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.