Jutarnji kašalj

Kašalj
Kašalj

Jutarnji kašalj

Većina očekuje da ćemo se ujutro osjećati najbolje, osvježe­ni i spremni za novi dan. Ipak, često doživljavamo suprotno. Proučite stanja koja su u punom zamahu ujutro i šta možete uči­niti da smanjite simptome.

Iri­tacije uzrokovane refluksom ki­seline čest su uzrok jutarnjeg kašlja. Ležeći položaj u kojem spavamo omogućuje da kiseli­ne putuju iz želuca u jednjak i gornje dišne putove, a iritacija izaziva snažan poriv za kašalj. Izbjegavajte velike obroke nave­čer, jer hrana u želucu stvara pri­tisak na sfinkteru.

Ako patite od hroničnog ju­tarnjeg kašlja, posjetite ljekara jer refluks može biti znak da ventil na ulazu u želudac ne ra­di ispravno te može dovesti do pretkanceroznih promjena u stanicama sluznice jednjaka.

Određeni lijekovi, poput ne­kih protiv visokog krvnog pritis­ka (ACE inhibitori), mogu izazvati jutarnji kašalj. Jedna od teorija objašnjava da taj lijek zaustavlja razgradnju proteina bradikinina, što može učiniti refleks za kašalj osjetljivijim. Kašalj se može razviti nekoliko mjeseci nakon početka uzimanja lijeko­va.

Pušači su skloni jutarnjem kašlju jer su cilije, fine stru­kture u dišnim pu­tovima koje obi­čno uklanjaju sluz i štetne čes­tice, oštećene. Tokom spavanja se te čestice sku­pljaju u plućima, pa se nakon bu­đenja kod pušača aktivira refleks kaš­lja.

Jutarnji kašalj izaziva i curenje nosa, kada se sluz skuplja u grlu, kao rezultat pre­hlade, gripe, alergija ili čak trudnoće.

Polovina migrena počinje u jutar­njim satima, a glavobolje znaju često probuditi lju­de iz sna. Odgovorno je nekoliko faktora: od če­tiri do osam sati ujutro razine prirodnih lijekova protiv bolova, endorfina i enkefalina, naj­niže su.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.