Nefron

nefron
nefron

 

nefron
nefron

 

Funkcije bubrega možemo proučavati i na nivou nefrona koji predstavalja osnovnu morfološku i funkcionalnu jedinicu bubrega.

Nefron se sastoji iz dva osnovna dijela:

  • glomerul
  • tubul

Pojedini dijelovi nefrona su smješteni u području cortexa i medulle. Glomerul predstavlja mrežu razgranatih kapilara utisnut u početni dio tubula koji se naziva Bowmanova čahura. Bowmanova čahura i glomerul čine Malphigijevo tjelašce. Iz glomerularnih kapilara tekućina se filtrira u Bowmanovu čahuru, i zatim prolazi bubrežnim kanalićem duž kojeg filtrirana tekućina prelazi u definitivni urin. Iz Bowmanove čahure tekućina ide u proksimalni kanalić. Ovi dijelovi su smješteni u području corteksa. Na proksimalni kanalić se nastavlja dio bubrežnog tubula koji je smješten u području medullae i to je tzv. Henleova petlja na kojoj opisujemo silazni tanki krak, uzlazni tanki  i uzlazni debeli krak. Na debeli krak (segment) se nastavlja distalni kanalić koji se nalazi u području corteksa. Početni dio distalnog kanalića je macula densa. Distalni kanalići se spajaju i formiraju kortikalni sabirni kanalić koji zavija prema medulli i preko prelaznih cijevi prelazi u medularnu sabirnu cijev. Ove sabirne cijevi se spajaju i na papilli renis izlučuju urin u pelvis renis.

Postoje 2 vrste nefrona:

  • kortikalni – njihova malphigijeva tjelešca su smještena u površnom dijelu cortexa, a henlleove petlje su im kratke i vrlo malo ulaze u područje medullae.
  • jukstamedularni nefroni – njihova malphigijeva tjelešca su smještena na granici medullae i cortexa. Imaju dvije henlleove petlje koje duboko ulaze u područje medulae.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.