Embolektomija

Embolektomija
Embolektomija
Embolektomija
Embolektomija

Definicija:

Embolektomija je operativni zahvat koji služi u svrhu odstranjenja embolusa iz krvne žile.

Podjela:

  • Direktna Embolektomija: vrši se incizija krvne žile iznad embolusa, a tlak krvi obično izbaci embolus i tada se stavi atraumatska hvataljka na proksimalni dio arterije. Distalni dio ostaje otvoren i iz njega se mora dobiti povratno krvarenje. Ako ga nema, distalni dio je obliteriran repom embolusa. Ovaj dio je potrebno odstraniti nježnim pritiskom arterije od periferije prema centru ili instrumentom. Ukoliko nema krvarenja, vrši se retrogradno ispiranje arterije. Kada se pojavi povratno krvarenje, na distalni dio se stavi hvataljka i šavom se zatvori mjesto arteriotomije. Skidaju se hvataljke, kontrolira se hemostaza i distalni puls.
  • Indirektna Embolektomija: instrument se uvodi u arto ili retrogradno u arteriju. Dođe se iza embolusa, napuše se balon na vrhu instrumenta i tako se prema otvoru arteriotomije povlači embolus. Ova metoda je bolja jer postoji bolja mogućnost dezobliteracije krvne žile, čak i kod fiksiranog embolusa.
  • Retrogradno ispiranje arterije: postupak brzog ubrizgavanja fiziološke otopine putem katetera u distalni dio arterije. Tankim mlazom se nastoji isprati rep ili fragmanti embolusa prema proksim arteriotomiji.

Nakon embolektomije, daje se heparin, redovito se kontrolira distalni puls. Može se razviti zbog nastupajućeg edema i compartment sindrom.

Video prilog: Embolektomija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.