TILT UP test za brzu dijagnozu vrtoglavice i gubitka svijesti

TILT UP test
TILT UP test

U zdravstveni sistem RS uvedena je nova usluga testiranje reaktivnosti pacijenata na nagibnom stolu – tilt test, koji se primjenjuje kod pacijenata kojima nisu razjašnjeni uzroci nastanka gubitka svijesti i vrtoglavice, saopšteno je juče iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Zahvaljujući uvođenju tilt testa pacijenti sa ovim simptomima više neće morati da se upućuju na skupe preglede poput CT-a glave, magnetne rezonance mozga, EEG-a, holtera, EKG-a, takođe, izbjeći će se nepotrebne hospitalizacije pacijenata – navedeno je u saopštenju.

Iz Fonda ističu da će pacijenti za ovu uslugu plaćati samo participaciju, dok su ranije, do uspostavljanja dijagnoze, morali da rade više pretraga i izdvajaju više novca.

Za sada će ova usluga osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja biti pružana u zdravstvenoj ustanovi “Dr Arar” u Banjaluci.

Međutim, i sve druge zdravstvene ustanove koje sa Fondom imaju potpisan ugovor, ukoliko imaju potreban kadar i opremu, mogu ovu uslugu pružati osiguranim licima – navedeno je u saopštenju.

TILT UP test

TILT UP test je nezaobilazni dijagnostički postupak u otkrivanju bolesnika s neurokardiogenom (vazovagalnom) sinkopom, odnosno bolesnika u kojih promjene autonomnog živčanog sustava dovode do pada arterijskog tlaka (hipotenzije) i /ili smanjenog broja otkucaja, a što može uvjetovati gubitak svijesti (sinkopu).

Postoje i mnogi drugi uzroci gubitaka svijesti kao što su kardiogeni (aritmije srca, bolesti srčanog mišića), metabolički (pad šećera u krvi) uslijed uzimanja nekih lijekova (vazodilatatori,diuretici), sinkope mogu nastati kod nekih neuroloških i psihijatrijskih bolesti.

Prije provođenja tilt up testa moraju se ukinuti svi lijekovi koji bi mogli utjecati na autonomni živčani sustav. Na dan testiranja ispitanik treba rano uzeti lagani zajutrak nakon toga ne smije jesti niti piti jer treba biti natašte 4-6 sati. Na posebnom stolu za testiranje ispitanik miruje u vodoravnom položaju pričvršćen pojasom tijekom 20 min. Za to vrijeme dobiva infuziju fiziološke otopine, a svakih 5 min se mjeri krvni tlak, frekvencija srca i snima EKG. Nakon toga se ispitanika podiže u okomiti položaj kroz 60 minuta i ponovno se mjere svakih 5 minuta otkucaji srca, krvni tlak i snima EKG. Nakon toga se ispitanik spušta u vodoravni položaj i time je test završen.

Test se obično nadopunjuje i masažom karotidnog sinusa na vratu, a iz rezultata tih dviju pretraga donose se zaključci o uzrocima gubitka svijesti. Pod kontrolom osoblja test je bezopasan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.