Lijek za rak

Lijek
Lijek
Lijek
Lijek

Stručnjaci Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard objavili su da su uspješno primijenili cjelokupno testiranje eventualnih genetskih mutacija u kanceroznim ćelijama, kako bi dobili lijek što bolje prilagođen specifičnim pacijetima oboljelim od jednog oblika raka pluća.

Uspjeh je bio toliki, da harvardski tim sada na sličan način pokušava da odredi “lijek po mjeri” i za oboljele od kolorektalnog kancera, tumora mozga i raka dojke, a razmatra se i primjena ove tehnike određivanja lijeka i kod leukemije.

Cilj je da se identifikuju specifične genetske mutacije, koje omogućavaju ćelijama raka da se dijele i umnožavaju bez kontrole, da bi se poslje toga “pametnim lijekovima” blokirali enzimi koji pogoduju tom umnožavanju.

Leticija Sekvist, jedna od koautora dotičnog istraživanja, ističe da se izborom pacijentu prilagođene terapije, povoljno reagovanje na lijek može povećati sa 20 do 30 odsto na 60 do 75 odsto oboljelih od raka pluća.

Primjenjenim testom, pod nazivom “snapshot”, može se odrediti 50 lokacija mutacija u 14 gena, za koje se zna da igraju neku ulogu kod raka pluća. Rezultat se dobija za manje od tri sedmice.

Harvardski tim je testirao 589 uzoraka tkiva oboljelih od raka pluća, pri čemu su jedna do dvije mutacije utvrđene kod više od polovine njih. U 170 slučajeva istraživači su uspjeli da utvrde jedan ili više gena koji su uzročnici širenja kancera, a 78 pacijenta je na kraju dobilo po mjeri skrojenu terapiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.