Tjelesna aktivnost u trudnoći

Tjelesna aktivnost u trudnoći
Tjelesna aktivnost u trudnoći

U trudnoći je poželjna i korisna tjelesna aktivnost, pa se bremenitim ženama, osim uobičajenog rada preporučuju izvjesni oblici lake parterne gimanstike i sportovi koji ne opterećuju organizam. To se preporučuje posebno radi olakšavanja poroda i jačanja određenih skupina mišića koji aktivno sudjeluju u porodu, a osobito u njegovom drugom dobu, odnosno u fazi napinjanja.

Zbog toga se u većim medicinskim centrima i akušerskim ustanovama organiziraju posebne grupne vježbe za trudnice. Trudnicama su, međutim, zabranjene grube gimnastičke vježbe i teške sportske discipline, a naročito se ne preporučuje jahanje bicikla, jahanje konja i vožnja motociklom.

Isto tako, zabranjuje im se bavljenje sportom radi natjecanja, a dozvoljavaju izvjesni sportovi radi razonode, kao što su lako pješačenje i umjereno plivanje. Gimnastikom i izvjesnim lakim sportovima mogu baviti samo trudnice s normalnom trudnoćom, koje nisu sklone abortusima. U protivnom, ženama se tijekom trudnoće uskraćuje svaka znatnija tjelesna aktivnost i za sve vrijeme trudnoće treba da su pod stalnom kontrolom liječnika.

I u normalnoj, a naročito u patološkoj trudnoći, trudnicama treba ograničiti ili zabraniti duža putovanja, kako bi se izbjegao eventualni spontani prekid trudnoće.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.