Ishemijski kolitis

Ishemijski kolitis
Ishemijski kolitis
Ishemijski kolitis
Ishemijski kolitis

Definicija

Ishemijski kolitis je oštećenje segmenata debelog crijeva, koje nastaje kao poslijedica mezenterične vaskularne okluzije.

Etiologija

Uzroci opstrukcije donje mezenterične arterije su tromboza, embolije u toku srčane dekompenzacije praćene aritmijom, arterioskleroza, sistemske bolesti vezivnog tkiva, hirurške intervencije. Kao poslijedica ishemije se javlja nekroza sluznice, a zatim nastaju promjene i u ostalim dijelovima crijeva.

Klinička slika

U slučajevima kompletne i iznenadne vaskularne okluzije postoji klinička slika nekrotizirajućeg enterokolitisa (lokalizovani ili difuzni bolovi u trbuhu, kardiovaskularni kolaps i znaci paralitičnog ileusa). Česte su dijareje (proliv) sa krvlju. Kod lokalizovane segmentne stenoze, klinički tok je blaži. Najlakši klinički oblik je prijelazni ishemijski kolitis koji se ispoljava u vidu bolova u trbuhu, učestalih stolica i kratkotrajnih krvarenja.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, endoskopskog nalaza, irigografije, angiografije.

Liječenje

Liječenje lakših oblika je simptomatsko. Primjenjuju se infuzije rastvora, lijekovi za zaustavljanje krvarenja, antibiotici, analgetici. Obustavlja se oralna ishrana. U teškim oblicima ishemijskog kolitisa i u slučajevima komplikacija, neophodna je hirurška resekcija crijeva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.