Iscjedak iz dojke

Iscjedak iz dojke
Iscjedak iz dojke

Tekući iscjedak iz bradavice ne mora uvijek biti patološki. Rak dojke se pronalazi u manje od 10% žena koje imaju iscjedak iz bradavice.

Mliječni iscjedak (galaktoreja) viđamo u žena još nekoliko mjeseci ili godina nakon poroda. Ukoliko postoji mliječni ili serozan iscjedak iz bradavice kod žene koja nije nedavno rodila ili uopće nije rađala tada treba tražiti uzrok u mogućem hormonskom poremećaju (hiperprolaktinemija).

Krvavi iscjedak najčešće je izazvan malom dobroćudnom izraslinom u mliječnom kanaliću (intraduktalni papilom). Neke od ovih izraslina mogu se napipati u dojci, a drugima se smještaj može otkriti radiološkom pretragom (galaktografijom) kojom uz pomoć kontrastnog sredstva se mamografijom možemo otkriti eventualnu lokalizaciju papiloma (tumora) u mliječnom kanaliću dojke.

Maligniteti su povezani s jasnim seroznim ili krvavim iscjetkom iz bradavice. Što je najvažnije krvav iscjedak, bio obilan ili minimalan, treba smatrati suspektnim za karcinom, sve dok se ta dijagnoza ne isključi.

Prije ekscizione biopsije, pacijentica s upornim iscjetkom bilo kojeg tipa treba učiniti mamografiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.