Metode liječenja neuroza

Neuroza
Neuroza

Terapeuti primjenjuju brojne metode liječenja neuroza. Najvažnije je to da pacijent vjeruje svom trapeutu i da se prepusti tehnikama liječenja.

Prvi simptomi neuroze

Prvi simptomi neuroze su glavobolja, ubrzani puls, želučani bolovi, učestalo mokrenje, dakle, sve isti simptomi kao kod bolesti srca mjehura i želuca. Dijagnostikom se uvrđuje da ovi organi uopće nisu oštećeni nego da je bolesnik obolio od neuroze.

Neuroze se mogu javiti u svim uzrastima, ali su najčešće u zreloj dobi, tj. u razdoblju života kada postoje veći raskorak između želja, mogućnosti i zahtjeva sredine.

U djetinjstvu i mladosti neuroze se rijetko javljaju jer za realizaciju želja postoji dugačko vremenko razdoblje – često se čuje da se mladim osobama kaže: “Cijeli život je pred tobom.” Koliko god zvučalo kao fraza, toliko je istine u ovoj rečenici jer ta vemenska dimenzija poništava prostor za pojavu neuroza.

U zrelim godinama, kada čovjek “podvlači” crtu i pravi bilancu urađenog i postignutog, čovjek dolazi do spoznaje da je mnogo toga zauvijek propušteno te da nema više vremena za realizaciju želja. Saznanje o postojanju problema, nemogućnoti rješavanja istih, plodno je tlo za pojavu neuroza. Upravo tada, javljaju se prvi simptomi.

Oboljela osoba nije u mogućosti da sama riješi životni problem te je neophodno potražiti pomoć stručnjaka. Prva i osnovna stvar je to da oboljeli prizna sebi da postoji problem a u suradnji sa stučnim licem problem treba nazvati pravim imenom. Sljedeća je faza rješavanje problema.

Geštalt metoda (geštalt znači cjelina na njemačkom), metoda je samo jedna od onih koja je pokazala odlične rezultate. Ova metoda kombinira niz terapija, tehnika, pristupa, igrica i sve je fokusirano na momenat, na sadašnjost, na “ovdje i sada”. Na pacijenta se u potpunosti gleda kao na cjelinu nedjeljivu i tako mu se i pristupa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.