U svijetu godišnje oboli 160.000 djece od nekog oblika zloćudnog tumora

Leukemija
Leukemija

U svijetu godišnje oboli 160.000 djece od nekog oblika zloćudnog tumora od kojih oko 90.000 izgubi bitku s tom opakom bolešću. U Srbiji svake godine od malignih bolesti oboli oko 320 djece starosti do 19 godina, od kojih 56 umre, rečeno je povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

Kada je riječ o malignim tumorima, u Srbiji se kao i u većini europskih zemalja bilježi godišnji porast od jedan posto novooboljelih, ali istovremeno i smanjena stopa mortaliteta.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut” doktorka Snežana Živković Perišic rekla je da su stope mortaliteta na razini Europe, između ostalog i u Srbiji, u posljednjih 30 godina opale za 47 posto.

Ona je istakla da u svijetu godišnje oboli 160.000 djece od nekog oblika zloćudnog tumora od kojih oko 90.000 izgubi bitku s tom opakom bolešću, što bi značilo da se svakog dana neko maligno oboljenje registrira kod 400 djece.

Perišic je dodala da je “petogodišnje preživljavanje” djece oboljele od raka u dobi do 14 godina poboljšano i da sa nekadašnjih 54 danas iznosi 80 posto.

Na konferenciji je predstavljena “Srpski mreža organizacija dječjeg raka”, nastala na inicijativu udruge “Uvijek sa djecom”, “Zvoncica”, “Cika Boca” i “Mladice”, koje vec nekoliko godina uspješno surađuju sa željom da zajedno zastupaju potrebe mladih oboljelih od raka i njihovih obitelji.

Ove godine, u organizaciji udruge roditelja djece oboljele od malignih bolesti, poseban naglasak stavlja na izgradnju partnerskih odnosa službi zdravstvene i socijalne zaštite sa “Srpski mrežomorganizacija decjeg raka”.

Kako je istaknula Milica Šimonović (17), koja se prije šest godina liječila od leukemije, Srbiji nedostaju psiholozi koji bi se bavili psihoonkologijom, odnosno stručnjaci za pomoc oboljeloj djeci i njihovim najbližima, pa i ljudima koji rade s tom djecom.

Ona je rekla da se udruženje “Mladice” ciji je i ona clan, najviše bavi pružanjem podrške vršnjacima, jer kako je istaknula, ona nije imala takvu podršku, a upravo to joj je nedostajalo.

Psiholog sa Sveučilišne dječje klinike Vukašin Čobeljić potvrdio je da Srbiji nedostaju psihoonkolozi i da je ideja da se u skorijoj budućnosti poradi na tome, kako bi se na svakom odjelu našao po jedan psiholog. Predstavnik Sektora za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja Vladimir Cakarevic istaknuo je da je Ministarstvo zdravlja u prethodne tri godine izdvojilo 1,7 milijuna dinara iz proračuna ministarstva, koja su raspoređena udrugama “Nurdur”, “Zvoncica” i “Uvijek sa djecom” .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.