Zdrave namirnice

Kokos
Kokos

Poznato je da mnoge namirnice mogu naše tijelo učiniti zdravijim i otpornijim na mnoge neugodne simptome i bolesti, a svojim ljekovitim svojstvima i redovitom konzumacijom na taj nam način mogu i spasiti život. Znamo koliko je važno paziti na svoje prehrambene navike, posebice ako bolujete od neke bolesti. Sve više ljudi svakodnevno bira zdravije namirnice i odriče se nezdrave, masne “junk” hrane koja ne sadrži dovoljno hranjivih tvari.

Poznato je da mnoge namirnice mogu naše tijelo učiniti zdravijim i otpornijim na mnoge neugodne simptome i bolesti, a svojim ljekovitim svojstvima i redovitom konzumacijom na taj nam način mogu i spasiti život. Pojam “superhrana” odnosi se na namirnice koje imaju izuzetno visoku razinu fitonutrijenata, a ovo su neke od njih.

Noni posjeduje antitumorska i antiupalna svojstva, učinkovito smanjuje bol, regenerira stanice i jača imunitet. Noni je jedina biljka koja sadrži 155 biološki djelotvornih sastojaka. Plod ove biljke ima 800 puta više prokseronina nego ananas koji je do danas bio najveći izvor ovog sastojka. Prokseronin i prokseronasa su dva sastojka koja omogućuju ljudskom tijelu stvaranje kseronina, najvažnijeg alkaloida za obnovu svih molekula u tjelesnim stanicama. Potvrđeno je da Noni pomaže kod prehlade, gripe, probavnih tegoba, kožnih problema, bolova, migrene, infekcija itd.

Kalorijski je siromašan, a sadrži vlakna i ugljikohidrate te vitamin B. Razna istraživanja pokazala su da je šipak bogat antioksidansima, a povećana konzumacija štiti kardiovaskularni sustav, utječe na usporavanje artritisa, ali dobro djeluje i na prostatu, krvni tlak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje općenito. Sok od šipka pomaže u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca i smanjuje razinu LDL (lošeg) kolesterola. Kada kupujete šipak, kupujte onaj teži – obično su ukusniji.

Da biste uživali u svoj njegovoj ljekovitosti, konzumirajte kakao koji nije bio podvrgnut temperaturi većoj od 40 stupnjeva C jer u tom slučaju su očuvani svi vitamini, minerali i antioksidansi. Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidansa u svijetu. Na ORAC ljestvici (antioksidacijski potencijal namirnica mjeri se ORAC jedinicama), kakao ima 95,500 bodova, piše Alternativa za vas. To je 14 puta više antioksidansa nego u crvenom vinu i 21 puta više nego u zelenom čaju. Kakao sadrži visoke količine magnezija – minerala koji često nedostaje čak i osobama s uravnoteženom prehranom. Ako patite od manjka željeza u organizmu, sigurno će vam se svidjeti činjenica da mali komadić kakaa od 28 grama sadrži čak 314% preporučene dnevne količine željeza.

Mnogi nutricionisti danas smatraju kokos pravim čudom. Mladi kokos je jedan od najboljih prirodnih izvora elektrolita. Molekularna struktura kokosovog mlijeka je identična ljudskoj krvnoj plazmi. Konzumiranje kokosovog mlijeka je poput mini-transfuzije krvi. Masne kiseline iz kokosovog ulja organizam šalje izravno u jetru, gdje se one odmah pretvaraju u energiju. Ulje kokosa ubrzava metabolizam i pospješuje sagorijevanje kalorija, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje. Ulje kokosa posjeduje antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Stanovnici tihooceanskih otoka smatraju ovo ulje darom prirode i lijekom za sve bolesti.

Bijeli, zeleni i crni čaj sadrže raznovrsne polifenole, koji se uspješno bore protiv slobodnih radikala, odgovornih za oksidaciju stanica, odnosno ubrzano starenje i nastanak nekih zloćudnih i degenerativnih bolesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.