Fotoakustično skeniranje

Fotoakustično skeniranje
Fotoakustično skeniranje

Od raka grlića materice u našoj zemlji svake godine oboli veliki broj žena. Jedini način da se ova crna statistika spriječi jeste prevencija, odnosno redovni odlasci na preglede, koji najćešće nisu ni prijatni, ni skroz bezbolni.

Sada, umjesto mučnog Papanikolau testa ili bolne biopsije, kineski naučnici osmislili su moćni laserski test, takozvano fotoakustično skeniranje, koji je u stanju da detektuje maligne promjene na grliću u najranijoj fazi.

Nova tehnika ranog skrininga podrazumijeva usmjeravanje impulsa svjetlosti na ključno područje, paralelno s ultrazvučnim posmatranjem.

S obzirom na to da ćelije kancera na lasersku svjetlost reaguju drugačije od zdravih, ne samo da je ljekarima lakše da postave dijagnozu, već mogu da dobiju kompletnu sliku područja kojeg su izmijenjene ćelije zahvatile, odnosno da saznaju koliko je bolest uznapredovala.

Sada stručnjaci provjeravaju koliko će ovaj test biti uspješan i u određivanju drugih vrsta tumora, kao što su rak dojke ili kože, a očekuje se da će laserski test vrlo brzo ući u širu kliničku upotrebu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.