Prevencija raka dojke

Prevencija raka dojke
Prevencija raka dojke

Suvišni kilogrami ne samo da povećavaju rizik od nastanka raka dojke već i smanjuju šanse za preživljavanje, navode ljekari.

Neka vam cilj bude da vježbate pola sata dnevno. Redovna fizička aktivnost smanjiće rizik od pojave raka tako što će ojačati imunitet, smanjiti tjelesnu težinu i nivo estrogena i inzulina u krvi.

Dijeta siromašna mastima može smanjiti rizik od pojave raka, ali dodatni pozitivan efekat postići ćete ako u ishranu ubacite biljke iz porodice Brassicaceae tj. kupusa, poput brokule ili kelja, i to ako ih jedete svježe. Ove namirnice sadrže sulforafan, jedinjenje za koje ljekari pretpostavljaju da sprečava diobu malignih ćelija. U 15% slučajeva oboljeli od raka dojke imaju nekoga u porodici ko je već bolovao od ove bolesti. Ukoliko je u pitanju član uže porodice, vjerovatnoća da obolite je dvaput veća, a ako su dva člana bolovala, rizik će biti pet puta veći. Sve žene koje imaju više od 40 godina trebalo bi da odlaze najmanje jednom godišnje na preglede, a žene koje u porodici već imaju ovaj slučaj, trebalo bi da sa pregledima počnu 10 godina ranije od starosti člana porodice kada je dijagnostifikovana bolest.

Kada mlade žene obole od raka, vrlo je vjerovatno da je u pitanju BRCA mutacija. U tom slučaju, nekoliko je znakova za uzbunu – tumor dojke kod jednog ili više bliskih rođaka (majka, sestra…), rana pojava tumora dojke kod članova porodice (prije 50. godine), historija tumora dojke u više od jedne generacije, tumor u obje dojke ili tumor dojke i jajnika kod jednog ili više članova porodice. Ako i kod vas postoje ovi faktori, posavjetujte se sa ljekarom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.