Poboljšajte krvni pritisak prirodnim putem

Krvni tlak
Krvni tlak

Napomena: Za regulaciju krvnog pritiska neophodna je redovna upotreba lijekova.

Sedam od 10 odraslih osoba su u većoj opasnosti od infarkta ili moždanog udara zbog visokog krvnog tlaka. Uredski poslovi, nedostatak fizičkih aktivnosti i konzumiranje brze hrane doprinose problemu, čak i kod mladih ljudi. Pažnju treba obratiti ako je tlak konstantno 140 sa 90 ili viši. Ipak, s tim problemom je lakše nositi se (uz redovno uzimanja tableta) i to pomoću ovih deset jednostavnih pravila.

Trčanje jednom tjedno

Jednosatno trčanje jednom tjedno može produžiti život za šest godina. To su pokazali rezultati studije koju je proveo Centar za istraživanje srca u Kopenhagenu, u kojem je sudjelovalo 20.000 žena i muškaraca starosti između 20 i 93 godine. Znanstvenici vjeruju da trčanje pruža brojne koristi za organizam, među kojima su poboljšanje unosa kisika i snižavanje krvnog tlaka. Fizička aktivnost dovodi do snižavanja krvnog tlaka tako što jača srce, koje može pumpa više krvi s manje napora, a time se smanjuje pritisak na arterije. Brzo hodanje je učinkovito, kao i trčanje.

Jogurt

Čaša jogurta dnevno smanjuje rizik od nastanka visokog krvnog tlaka za 30 posto. Američki znanstvenici tvrde da kalcij omogućuje krvnim žilama da se prošire i zadrže tlak u normali. Osobe koje svakodnevno piju jogurt u razdoblju od 15 godina imaju 31 posto manje šanse da dobiju visoki krvni tlak.

Banane

Banane su bogate kalijem, važnim mineralom koji kontrolira ravnotežu tekućine u tijelu i pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

So

So traži vodu i povećava volumen i tlak krvi u arterijama. Prerađena hrana, kao što su keksi, pahuljice i gotova jela sadrži 80 posto soli koju konzumiramo. Podaci pokazuju da je 1,5 g soli na 100 grama mnogo, kao i da je 0,3 mg soli na 100 g malo.

Mršavljenje

Istraživanja su pokazala da gubljenje samo nekoliko kilograma tjelesne težine ima značajan utjecaj na krvni tlak. Zbog prekomjerne tjelesne težine srce radi pod opterećenjem, što dovodi do visokog kvnog tlaka.

Cigarete

Nikotin u cigaretama stimulira tijelo da proizvodi adrenalin, zbog čega srce kuca brže, a time se povećava krvni pritisla, što predstavlja veći napor za srce.

Radno vrijeme

Četrdeset radnih sati tjedno u uredu povećava rizik od visokog krvnog tlaka za 14 posto. Taj rizik se vremenom povećava. Radnici koji rade više od 50 sati tjedno imaju 29 posto veće šanse da dobiju visok krvni tlak u odnosu na one koji rade manje od 40 sati tjedno. Prekovremeni rad sprječava osobu da vježba i hrani se zdravo. Zbog toga se potrudite da odvojite vrijeme za opuštanje i zdravo jesti.

Hrkanje

Glasno i konstantno hrkanje simptom je opstruktivne apneje. Više od polovice ljudi koji hrču imaju znatno viši tlak nego što se to očekuje za njihovu životnu dob i zdravlje. Odricanje od cigareta, alkohola i umjereno konzumiranje hrane će pomoći.

Kofein

Kofein povisi krvni tlak stezanjem krvnih žila i povećavanjem efekata stresa.

Cikla

Jedenjem cikle ili pijenjem njenog soka se smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka za sedam posto. Osim cikle, učinkoviti su kupus i špinat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.