Četvrti Kongres nefrologa BiH od 22. do 25. aprila

Farmavita nefro
Farmavita nefro

Nefrologija se u BiH nalazi na visokom nivou i stoga ce naucni program IV Kongres nefrologa BiH  biti veoma bogat, trajace tri dana i bice podijeljen po sesijama, rekla je šefica Odjeljenja za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju Univerzitetskog klinickog centra (UKC) Tuzla i predsjednica Naucnog odbora IV Kongresa nefrologa BiH Enisa Mešic.

Farmavita nefro
dr Melika Ambešković

Prvi dan Kongresa, koji se održava od 22 do 25. aprila u Sarajevu, bice posvecen dijaliznoj terapiji, drugi transplantaciji bubrega, a treci klinickoj nefologiji, rekla je predsjednica Naucnog odbora Kongresa na današnjoj konferenciji za novinare.

Za prezentaciju na Kongresu, prijavljeno je blizu 150 radova.

Prvi kongres nefrologa, prema rijecima predsjednice Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega BiH Halima Resic, održan je 2000. godine.

“U BiH ima oko 60 nefrologa, imamo jaku struku i udruženje, što pokazuje i ovaj kongres koji se održava pod pokroviteljstvom Akademije nauka BiH, te evropskog i svjetskog udruženja nefrologa. U radu kongresa ce ucestvovati blizu 70 predavaca iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije bubrega”, kazala je Resic.

Paralelno sa Kongresom, 25. aprila bice održan i kurs kontinuirane medicinske edukacije, pod pokroviteljstvom evropskog i bh. udruženja nefrologa, na kojem ce biti rijeci o novostima u oblasti patofoziologije, odnosno razvoja hronicne bubrežne bolesti.

Takoder, u okviru Kongresa, bice održan peti Skup nefrološke pedijatrijske radne grupe Jugoistocne Evrope, na kojem ce biti  400 ucesnika.

“Prvi ovakav skup je održan 2001. godine u Istanbulu, a ideja za formiranje potekla je od Medunarodne pedijatrijske asocijacije, koja je 1998. godine donijela odluku o proširenju pedijatrijske nefrologije i na države Jugoisticne Evrope,” kazala je predstavnica Pedijatrijske klinike Univerzitetskog klinickog centra u Sarajevu (UKCS) Danka Pokrajac.

Na skupu djecijih nefrologa ucestovovace 19 predavaca koji ce prezentovati 69 radova, a medu njima su i poznata svjetska imena iz oblasti djecije nefrologije.

“U današnje vrijeme velikih promjena u medicini, dužnost i obaveza ljekara je da uvijek budu upoznati sa novostima u ovim oblastima. Svjedoci smo ubrzanog napretka u genetici, što je dovelo do otkrivanja mnogih bolesti na genetickoj osnovi, te promijenilo terapijske i dijagnosticke pristupe djeci. Zbog toga je važna razmjena informacija na ovakvim i slicnim kongresima”, zakljucila je Pokrajac.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.