Probiotici za bolje zdravlje

Kefir
Kefir

Probiotici pomažu organizmu da apsorbira minerale i vitamine koji su ključni za normalan rad organizma. Mikroorganizmi, odnosno “dobre bakterije” koje se jednim imenom zovu probiotici ne samo što su zaslužne za normalan rad crijeva, već i za zdravlje čitavog organizma.

Uvrstite u prehranu ovih pet prirodnih probiotika i dovedite vaše zdravlje na zavidan nivo bez bojazni od mogućih virusa i prehlada.

Kefir

Ovaj napitak najsličniji jogurtu sadrži širok spektar probiotskih bakterija, kao i 11 grama proteina po šalici. Nastaje dodavanjem kefir zrna u mlijeko, što dovodi do fermentacije.

Kombucha

Kombucha, porijeklom iz Kine, predstavlja osvježavajući napitak nastao fermentacijom zaslađenog crnog čaja. Može se naći u bolje opskrbljenim trgovinama zdrave hrane.

Kiseli kupus

Zahvaljujući probiotskim svojstvima koje dobiva procesom fermentacije, kiseli kupus se ubraja u namirnice koje jačaju imunitet i štite zdravlje. Najbolja opcija jeste kiseljenje kupusa u kućanstvu, jer kupovni često gubi ova svojstva.

Jogurt

Pri kupnji jogurta obratite pažnju birati one na kojima je naznačeno da sadrže aktivne odnosno žive jogurtne kulture, jer su upravo one te koje sadrže probiotička svojstva.

Pivo od đumbira

Gaziran, prirodno fermentiran probiotik pojavio se u Engleskoj još u devetnaestom stoljeću. Iako se službeno ne ubraja u alkoholna pića jer sadrži manje od 0,5 posto alkohola, ipak povedite računa i ograničiti količinu na čašu ili dvije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.