Paracetamol utječe na emocije

Paracetamol
Paracetamol

Novo istraživanje američkih naučnika pokazalo je da jedna od nuspojava paracetamola ili acetaminofena, često korištenog analgetika i antipiretika može biti i apatija.

Istraživanje

Acetaminofen je sastojak lijeka Tylenola koji se u Sjedinjenim Državama koristi već 70 godina. Naziv paracetamol uvriježen je u Evropi. Poznato je da se Tylenol i njemu slični lijekovi koriste za smanjenje tjelesne temperature i ublažavanje glavobolje, odnosno općenito ublažavanje manje fizičke boli, no naučnici sa Univerziteta u Ohiju (OSU) ustanovili su da paracetamol otupljuje pozitivne emocije.

Tylenol i slični lijekovi kod nekih pacijenata djeluju na način da ublažavaju osjećaj tuge, ali i osjećaj radosti, odnosno mogu rezultirati apatijom, objasnio je voditelj istraživanja s OSU Geoffrey Durso. Studijom su obuhvaćeni pojedinci koji su uzimali paracetamol. Praćene su njihove reakcije pošto im je pokazano više oku ugodnih fotografija, a potom i fotografije uznemirujućeg sadržaja.

U poređenju sa sudionicima istraživanja na placebu, grupa koja je uzimala paracetamol pokazala je puno manje emocija, pozitivnih i negativnih, gledajući ponuđene fotografije. Durso kaže da nisu bili svjesni svojih otupjelih emocija. Naučnici još ne znaju utječu li na emocije pacijenata na jednak način ibuprofen ili aspirin, no Durso obećava dodatna istraživanja. Studija ukazuje na to da na naš doživljaj pozitivnih i negativnih stvari utječu isti biohemijski faktori, odnosno da su osjećaji boli i zadovoljstva povezaniji nego što se ranije vjerovalo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.