Prvi kongres endokrinologa i dijabetologa u BiH

Prvi kongres endokrinologa i dijabetologa u BiH
Prvi kongres endokrinologa i dijabetologa u BiH

Prvi kongres endokrinologa i dijabetologa u Bosni i Hercegovini

Prvi kongres endokrinologa i dijabetologa u Bosni i Hercegovini otvoren je 23.04.2015. godine u Sarajevu. Prateći događaj je simpozij medicinskih sestara za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma. Kongres je kao višednevni skup otvorio ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović.

Uz pozdrav učesnicima i gostima, naglasio je njegov značaj za struku čiji predstavnici dolaze iz više zemalja, ne samo iz Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Organizacionog odbora Kongresa, prof.dr. Bećir Heljić, posebno je istaknuo da je ovo prvi kongres čiji je pokrovitelj Ministarstvo civilnih poslova BiH u čijem je domenu i zdravstvo.

Prvi kongres endokrinologa i dijabetologa
Prvi kongres endokrinologa i dijabetologa

Heljić se nada da će u Bosni i Hercegovini zaživjeti ministarstvo zdravstva na državnom nivou a pošto je ovo kongres ljekara, on očekuje najnovije stavove vezane za bolesti endokrinog sistema i dijabetesa koji u procesu liječenja iziskuju multidisciplinarni stručni pristup.

Prof. dr. Salem Alajbegović, predsjednik Kongresa i Udruženja endokrinologa i dijabetologa Federacije BiH, koje je organizator, naglasio je da jednu od intenzivnih aktivnosti ovog udruženja, čija je tradicija duža od 40 godina, predstavlja i ovaj skup. Očekuje, kazao je, kvalitetan doprinos medicinara, kao i to da će farmaceutske kuće podijeliti mišljenje s učesnicima posebno u segmentu odgovornosti prema pacijentima. Prvi kongres endokrinologa i dajabetologa trajat će do nedjelje. Bit će predstavljena 104 naučna rada od kojih 13 iz inozemstva.

Očekivanja organizatora su da svim učesnicima omogući uvid i susret s određenim najaktuelnijim i najvažnijim dostignućima te saznanjima, kako bazičnim tako i onim povezanim sa svakodnevnim praktičnim radom s bolesnicima. To bi trebalo da doprinese jačoj prevenciji, liječenju i zbrinjavanju endokrinoloških i dijabetoloških bolesnika, očekuje se.

Zdravstvena zaštita oboljelih u Bosni i Hercegovini je na nivou evropske, navode organizatori. Ipak, broj oboljelih od dijabetesa u BiH je u stalnom porastu, uglavnom zbog nezdravog načina života – gojaznosti, izbjegavanja fizičke aktivnosti, stresa i neodgovarajuće ishrane te obroka čija raspoređenost nije funkcionalna, naglašavaju ljekari.

Prema statistici, endokrina i metabolička oboljenja s poremećajima u ishrani su na trećem mjestu i od njih je u 2014. godini umrlo 1.970 osoba. Procjenjue se da u BiH više od 220.000 ljudi boluje od nekog oblika dijabetsa, najviše od tipa 2. Najmanje polovina oboljelih od ovog oblika nema postavljenu dijagnozu i nesvjesni su svoje bolesti.

Posebno zabrinjava što je u porastu i obolijevanje od tipa 2 mlađih ljudi, kao i djece u Federaciji BiH, iako je dijabetes tipa 2, karakterističan za stariju životnu dob. Udruženje endokrinologa i dijabetologa Federacije BiH organiziralo je kongres radi razmjene mišljenja i praksi stručnjaka koji se svakodnevno nose s borbom protiv ovih bolesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.