Sve više ujeda krpelja koji izazivaju infenkcije

Ujed krpelja
Ujed krpelja

Dolaskom ljeta i toplijih dana građani će biti sve više na meti insekata i prijenosnika zaraznih bolesti. S tim u vezi, posljednjih dana, kako je rečeno u Zavodu za hitnu pomoć KS, ljekarima se javljaju pacijenti s ujedima krpelja, ali i drugih životinja.

Prema riječima direktorice Zavoda Sene Softić-Taljanović, ne preporučuje se da sami pokušavaju odstraniti krpelje, koji su najaktivniji u proljeće i rano ljeto, jer može doći do infekcije.

Osim ujeda pasa, građani nam dolaze i zbog krpelja. Sto se tiče tih insekata, treba znati da oni biraju nepristupačna mjesta, gdje je koža najtanja i vlažna. Pri odlasku u prirodu građanima savjetujemo da se adekvatno obuku, jer ovi insekti napadaju pazuho, područje oko pupka, iza uha… – rekla je Softić-Taljanović. Kod ujeda krpelja pacijenti prvo osjete svrab, zatim crvenilo. Najbolje bi bilo da vađenje krpelja uradi stručna osoba jer ga treba pincetom zahvatiti neposredno uz kožu.

Zbog ugriza građani ne moraju dolaziti u Hitnu pomoć. Pomoć mogu potražiti i u ambulantama u općinama u kojima žive – dodala je Softić-Taljanović.

Dva ugriza konja

Osim   krpelja, kako – nam   je   ispričala Softić-Taljanović, ljekari su prije nekoliko dana imali dvije neobične intervencije. Naime, njima su se javila dva sugrađanina koje je napao i ugrizao konj.

Preporuke građanima za zaštitu

  • Nositi svijetlu odjeću dugih rukava
  • Nositi zatvorenu obuću
  • Izbjegavati materijale s dlačicama
  • Pri povratku iz prirode odmah se presvući
  • Ne mazati kožu preparatima
  • Izbjegavati staništa krpelja

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.