Novosti u liječenju raka dojke

Mamografija
Mamografija
Mamografija
Mamografija

Ljekari koji vode klinička ispitivanja u Centru za rak „Johns Hopkins“ u Baltimoru, tvrde da su uspješno ubrizgali lijek protiv raka direktno u tumor u dojci.

Početni rezultati pokazuju da tretman ne samo što uništava tumor, nego štiti bolesnika od hirurške intervencije i pratećih posljedica radikalnijih tretmana.

Rak dojke u početnoj fazi obično se otkriva pomoću mamograma. U ovom trenutku, standardni tretman poslije otkrivanja tumora je hirurgija, praćena zračenjem i hormonskom terapijom.

Žene sa velikim rizikom da će oboljeti od raka dojke se čak opredjeljuju za mastektomiju – hirurško uklanjanje jedne ili obje dojke – da bi se taj rizik smanjio.

U Centru za rak „Johns Hopkins“ u Baltimoru, onkolog Vered Stearns proučava manje radikalan pristup.

„S obzirom da većina kancera nastaje u dojci i ćelijama koje se protežu duž mliječnih kanala u dojkama, postavlja se pitanje da li možemo da eliminišemo te opasne ćelije i na taj način eliminišemo rak dojke.“

Ideja je jednostavna. Mala količina lijeka za kemoterapiju se unese kroz bradavicu na dojci i mliječne kanale u kojima se formiraju kancerogene, pa čak i predkancerogene ćelije. Čitav postupak traje tridesetak minuta. U kliničkim ispitivanjima, istraživači su ustanovili da je ova tehnika efikasnija i manje toksična od uobičajenog postupka unošenja kemoterapije kroz venu.

„Ustanovili smo da je koncentracija lijeka u dojci veoma visoka, a da je koncentracija lijeka u sistemu krvnih sudova veoma niska.“

Sa konvencionalnom kemoterapijom, tačno je upravo suprotno: lijek unešen kroz venu koncentriše se u krvotoku, ali je manje koncentrisan tamo gdje je najpotrebniji – u dojci. Klinička ispitivanja su toliko uspješna da bi ova vrsta tretmana na kraju mogla da postane standard za pacijente sa rakom dojke u sasvim početnoj fazi ili one koji su u opasnosti da ga dobiju.

„Očekujem da će ovaj tretman moći da se obavi u običnoj kabini za mamogram. To smo vrlo jednostavno radili u našem istraživanju sa ambulantnim pacijentima. Ne traje dugo i nije bolno.“

Doktorka Sterns poredi postupak sa kolonoskopijom. Ukoliko se pronađe polip, ljekar ga uklanja prije nego što postane kancerozan. On dodaje da istraživači treba da ustanove kolika doza lijeka je potrebna i koliko često treba da se ubrizgava da bi rak dojke nestao. Ona procjenjuje da će istraživanje trajati desetak godina. A onda, ako se ispostavi da postupak obećava onoliko koliko izgleda, mogao bi da postane standardni tretman za pacijente sa rakom dojke u ranoj fazi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.