Upotreba medicinske konoplje u Hrvatskoj

Ulje konoplje
Ulje konoplje

Upotreba medicinske konoplje u Hrvatskoj je formalno legalizirana pa neki od pacijenata oboljelih od multiple skleroze, AIDS-a, raka ili sindroma dječje epilepsije imaju pravo liječiti se lijekovima ili pripravcima na bazi indijske konoplje. Međutim, upotreba tih lijekova u stvarnom životu još je na dugačkom štapu.

Lijekova od konoplje u hrvatskim ljekarnama nema, liječnici obiteljske medicine recepte za njih nisu počeli ispisivati, ne preporučuju ih još ni specijalisti.

Interventni uvoz

Šef ljekarničke komore Mato Portolan potvrdio nam je da, osim informativnih pitanja, nema pacijenata s receptima, bilo za gotov lijek kakav se u nekoliko oblika prodaje u zemljama EU, bilo za galenske i magistralne pripravke koje bi ljekarnik spravljao za pojedinog pacijenta.

Nitko od specijalista to ne traži, pa mi i ne propisujemo recepte za te lijekove – doznajemo od dr. Ines Balint, čelnice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Specijalisti pak i ne mogu to tražiti bez potrebnih smjernica. Ne možemo propisivati liječenje na bazi medicinske konoplje ako od našeg onkološkog društva nema smjernica za to. A nema ih – kaže onkolog prof. dr. Velimir Danko Vrdoljak.

Je li Ministarstvo zdravlja dalo koju uvoznu dozvolu za koji od postojećih lijekova koji se prodaju u EU, nismo od njih doznali do zaključenja broja. No, zahtjeva za unos lijekova te vrste iz EU nema, odnosno prema veledrogerijama je išao samo jedan zahtjev, tj. recept.

Gotovi lijekovi na bazi konoplje mogu se uvoziti u Hrvatsku samo interventno. Skupi su, po dvjestotinjak i više eura na mjesec, a nisu ni osnovna terapija, pa će ih malo pacijenata moći kupiti – kaže Jakov Radošević, direktor sektora nabave Medike.

Na crnom tržištu ulje od konoplje cijeni se enormnim iznosima, spominju se deseci tisuća kuna. No ono što ne bi trebalo biti skupo, konopljini su pripravci, napominje Radošević, što bi bilo u nekom cjenovnom rangu od stotinjak kuna. Imunološki je zavod nedavno imenovan institucijom koja će obavljati posao nabave konoplje za magistralne pripravke, ali ta ustanova to ne može raditi.

Od 1. listopada nisu više d. d., a kao državni zavod, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, ne mogu se baviti tom djelatnošću – navodi J. Radošević. Ne mogu to ni farmaceutske kompanije, pa je pitanje tko će sirovinu za pripravke uvoziti.

Carinici ne znaju

Otprije petnaestak dana poručeno je da se uz recept lijekovi od konoplje mogu unijeti u Hrvatsku, međutim, čini se da ni Carinska uprava nema naputke o tome. Ni od nje jučer nismo dočekali objašnjenje, a u neslužbenim kontaktima čuli smo da takvi slučajevi spadaju u domenu diskrecijske procjene svakog carinika.

Dakle, iako je aktualna zdravstvena vlast pravilnik donijela, nije osigurala uvjete za njegovu primjenu. A sudeći po reakciji koju je na tu temu imao navodni kandidat za ministra zdravlja druge političke opcije, može se reći da se oni legalizacijom medicinske konoplje ne bi ni bavili.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.