Lijek za ćelavost

Ćelavost
Ćelavost

Najveća briga svakog mladog muškarca jeste to da li će prerano početi da gubi kosu, a svakog starijeg, da li će moći da je povrati. Uskoro, ovaj problem bi trebalo da padne u zaborav.

Lijek za ćelavost

Ukoliko vas muči gubitak vlasi sa glave, naučnici imaju dobre vijesti. Čini se da je ovog puta lijek za ćelavost stvarno pronađen!

Doktorica Anđela Kristijano s Kolumbus univerziteta obavila je testiranje uticaja jedne vrste lijekova za reumatoidni artritis, takozvanih inhibitora JAK enzima, na preostaloj kosi. Vjeruje da je postigla ono što će biti “muzika za uši” milionima muškaraca na svijetu.

Eksperiment sproveden na zamorcima, pokazao je da su one životinje koje su podvrgnute ovoj terapiji, dobile nove dlake za samo 10 dana. Zapravo, lijek djeluje tako što regeneriše uspavane folikule, čime se stimuliše rast novih vlasi.

Ipak, ovaj proizvod se ne očekuje u apotekama u skorije vrijeme, budući da još neke stvari moraju da se istraže. U svakom slučaju naučni tim je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima, jer vjeruju da je u pitanju ohrabrujući korak ka onome što većina muškaraca smatra ogromnim problemom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.