Povišene masnoće u krvi

Povišene masnoće u krvi
Povišene masnoće u krvi
Povišene masnoće u krvi
Povišene masnoće u krvi

Kolesterol je vrsta masti (lipida) koja se nalazi u svim tkivima koju organizam sam proizvodi ili se unosi hranom bogatom masnim tvarima. Višak kolesterola se u organizmu nagomilava i taloži na stijenkama krvnih žila formirajući naslage (plakove). S vremenom se plakovi povećavaju i sužavaju krvne žile, te dolazi do smanjivanja dotoka krvi u područja koja oštećene krvne žile opskrbljuju. Ovaj proces se naziva aterosklerozom i u određenoj mjeri odigrava se, sa starenjem, kod svakog čovjeka, te predstavlja proces prirodnog starenja krvnih žila. Ako plakovi potpuno zatvore lumen krvne žile dolazi do pojave simptoma moždanog udara, međutim do njega može doći i ako se manji dijelovi plakova otkinu i začepe manje, distalne krvne žile. U brojnim studijama uočeno je da povišena razina kolesterola i triglicerida u serumu dovodi do ubrzanog razvoja ateroskleroze. Povišenje kolesterola iznad 6.24 mmol/L osim što ubrzava stvaranje aterosklerotskih oštećenja , plakova u krvnim žilama, (dvostruko više nego u osoba s drugim faktorima rizika) povećava i rizik za razvoj moždanog udara. Danas se smatra da razvoj ateroskleroze osobito ubrzava visoka razina LDL-kolesterola u krvi (lipoproteini male gustoće, koji predstavljaju jednu od frakcija ukupnog holesterola), te povišen krvni tlak.

Novija istraživanja navode značajnu povezanost LDL-kolesterola “lošeg” kolesterola kao faktora rizika za aterosklerozu. Nasuprot “dobrom“ HDL-kolesterolu (lipoprotein velike gustoće) koji smanjuje rizik za ateroskleroze. Razine kolesterola u krvi odreduju se laboratorijskom analizom. Povećanim razinama smatra se LDL-kolesteroi iznad 3,5 mmol/L, ili ukupni kolesteroliznad 5.2 mmol/L.

Bolesnici sa hiperlipidemijom moraju provoditi odgovarajuću dijetu. Pri tome je potrebno smanjiti unos zasićenih masti na najviše 10 % od ukupnog unosa energije. Najviše kolesterola sadrže žumanjci i iznutrice, ali ima ga i u svim ostalim vrstama mesa, ribi, peradi i životinjskim mastima. Dokazano je da uzimanje češnjaka smanjuje ukupnu količinu kolesterola i povećava količinu HDL-kolesterola te fibrinolitičku aktivnost i smanjuje agregaciju trombocita. Ako je povećanje razine kolesterola u krvi vrlo veliko dodatne terapijske mjere uključuju uzimanje specifičnih lijekova za snižavanje razine masnoća u krvi.

Preporučujemo: Prirodni dodaci za jačanje organizma

Video prilog: Holesterol

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.