Potres mozga

Potres mozga
Potres mozga
Potres mozga
Potres mozga

Definicija

Potres mozga (Commotio cerebri) je česta povreda koja nastaje u kontaktu glave sa podlogom. Dijagnoza se postavlja na osnovu razgovora sa pacijentom pri kome se utvrdi da se on ne sjeća jednog perioda prije, tokom i nakon povrede. Ovaj period može trajati od dijela minuta do jednog dana (posttraumatska amnezija). Pored ovoga pacijent se žali na glavobolju i tzv. vegetativne tegobe ( mučnina, povraćanje, vrtoglavica).

Klinička slika

  • Gubitak svijesti (par sekundi)
  • amnezija (pacijent se ne sjeća okolnosti koje su dovele do nesreće)
  • vegetativne tegobe: glavobolje, vrtoglavice, zujanja u ušima, mučnine, povraćanja, osjećaja da je «čas toplo čas hladno», smetnje koncentracije, strahova, nervoze.

Ovo se naziva postkomocioni sindrom i traje duže ukoliko je povreda bila teža ili ukoliko pacijent i inače ima razne vegetativne tegobe. Ova povreda ne mora ostaviti nikakve posljedice. Što se tiče njene sudskomedicinske kvalifikacije neki vještaci je svrstavaju u lahke, a neki u teške tjelesne povrede.

Dijagnoza

Uglavnom ako tegobe traju duže ima smisla uraditi snimak mozga magnetnom rezonancom i možda dokazati da postoje i strukturalne povrede mozga, a da se ne radi samo o komociji. Ove promjene se obično ne vide na CT snimcima mozga. Nalaz promjena može pomoći u davanju prognoze i sudskomedicinske kvalifikacije povreda, ali ne mjenja terapiju.

Prva pomoć

  • postavljanje povrijeđenog u stabilni bočni položaj
  • obezbjediti i kontrolisati prolazak zraka u pluća

Liječenje

Liječenje je simptomatsko: lijekovi protiv bolova (analgetici), protiv mučnine i sedativi. Pored ovoga potreban je razgovor sa pacijentom jer vegetativne tegobe izazivaju zabrinutost, a ona opet pogoršava te tegobe i tako se može, pogotovo kod psihički labilnijih osoba, formirati začaran krug.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.