Potres mozga - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Potres mozga

Potres mozga

Potres mozga

Potres mozga

Definicija

Potres mozga (Commotio cerebri) je česta povreda koja nastaje u kontaktu glave sa podlogom. Dijagnoza se postavlja na osnovu razgovora sa pacijentom pri kome se utvrdi da se on ne sjeća jednog perioda prije, tokom i nakon povrede. Ovaj period može trajati od dijela minuta do jednog dana (posttraumatska amnezija). Pored ovoga pacijent se žali na glavobolju i tzv. vegetativne tegobe ( mučnina, povraćanje, vrtoglavica).

Klinička slika

  • Gubitak svijesti (par sekundi)
  • amnezija (pacijent se ne sjeća okolnosti koje su dovele do nesreće)
  • vegetativne tegobe: glavobolje, vrtoglavice, zujanja u ušima, mučnine, povraćanja, osjećaja da je «čas toplo čas hladno», smetnje koncentracije, strahova, nervoze.

Ovo se naziva postkomocioni sindrom i traje duže ukoliko je povreda bila teža ili ukoliko pacijent i inače ima razne vegetativne tegobe. Ova povreda ne mora ostaviti nikakve posljedice. Što se tiče njene sudskomedicinske kvalifikacije neki vještaci je svrstavaju u lahke, a neki u teške tjelesne povrede.

Dijagnoza

Uglavnom ako tegobe traju duže ima smisla uraditi snimak mozga magnetnom rezonancom i možda dokazati da postoje i strukturalne povrede mozga, a da se ne radi samo o komociji. Ove promjene se obično ne vide na CT snimcima mozga. Nalaz promjena može pomoći u davanju prognoze i sudskomedicinske kvalifikacije povreda, ali ne mjenja terapiju.

Prva pomoć

  • postavljanje povrijeđenog u stabilni bočni položaj
  • obezbjediti i kontrolisati prolazak zraka u pluća

Liječenje

Liječenje je simptomatsko: lijekovi protiv bolova (analgetici), protiv mučnine i sedativi. Pored ovoga potreban je razgovor sa pacijentom jer vegetativne tegobe izazivaju zabrinutost, a ona opet pogoršava te tegobe i tako se može, pogotovo kod psihički labilnijih osoba, formirati začaran krug.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>