Vakcine u BiH su sigurne

vakcine u BiH su sigurne
vakcine u BiH su sigurne

Sve vakcine koja se koriste za imunizaciju djece u FBiH imaju dozvolu za promet koju je izdala Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH i sigurne su, zaključeno je na sastanku Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju pri Federalnom ministarstvu zdravstva koji je održan danas u Zavodu za javno zdravstvo Federacije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo Federacije, kantonalnih zavoda, epidemiolozi, pedijatri i drugi stručnjaci za imunizaciju koji su, između ostalog, govorili o problemu provođenja redovne vakcinacije te o pogrešnim informacijama koje se plasiraju javnosti.

Pogrešne informacije

Istaknuto je da su nedavna medijska izvještavanja o lošoj kvaliteti vakcina i neprofesionalnom radu zdravstvenih djelatnika u Federaciji BiH bazirana na pogrešnim informacijama te da ove tvrdnje proizilaze iz mišljenja bez naučnog osnova o sigurnosti vakcina i vrlo su neodgovorne, jer mogu negativno utjecati na javnost, narušiti povjerenje u vakcine i konačno predstavljaju opasnost za javno zdravlje.

Naglašeno je da su količine tiomersala sadržane u vakcinama sigurne te da među vakcinama koje se koriste u Programu imunizacije u Federaciji, samo vakcina protiv difterije i tetanusa za vakcinaciju školske djece sadrži tiomersal, a u jednoj vrsti vakcine protiv hepatitisa B nalazi se u tragovima.

Tiomersal

Tiomersal je organski konzervans koji sadrži etil-živu, za vakcine u višedoznim bočicama. Koristi se decenijama u proizvodnji pojedinih vakcina kako ne bi došlo do kontaminacije bakterijama i gljivicama. Etil-živa je organski spoj žive suštinski različit od metil-žive. Etil-živa se kraće zadržava u organizmu i aktivno izlučuje putem stolice. Svjetska zdravstvena organizacija i druga regulatorna tijela definirali su sigurnosne nivoe za izlaganje metil-živi, najčešćem organskom spoju žive u okolini – navodi se u saopćenju.

Globalni savjetodavni odbor za sigurnost vakcina, neovisno naučno savjetodavno tijelo pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zaključio je da po pitanju sigurnosti ne postoje razlozi za promjenu tekuće imunizacijske prakse vakcinama koje sadrže tiomersal.

Priznanje ljekarima

Na sastanku je istaknuto da su zdravstveni radnici koji rade na poslovima vakcinacije djece u FBiH iskusni profesionalci i da je zaštita stanovništva od zaraznih bolesti, koje se mogu spriječiti vakcinacijom, prioritet za zdravstvene profesionalce.

Zavod za javno zdravstvo FBiH u svom saopćenju odalo je priznanje za naporan rad ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, koji rade svoj posao ozbiljno i profesionalno, suočavajući se ponekad s brojnim izazovima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.