Debljina je najveća prijetnja ženskom zdravlju

Debljina
Debljina

Debljina je najveća prijetnja ženskom zdravlju i prijetnja za buduće naraštaje, upozorava Sally Davies, šefica engleske službe za javno zdravstvo.

Istraživanje

U godišnjem izvješću ona kaže da borba protiv ženske pretilosti treba biti nacionalni prioritet kako bi se spriječila zdravstvena katastrofa koja se približava. Engleska liječnica kaže da je debljina tako ozbiljan problem da mora biti prioritet za čitavu populaciju, ali posebno za žene jer prečesto skraćuje njihove živote, te negativno utječe na zdravlje njihove djece.

U Engleskoj je 2013. 64 posto žena u dobi između 34 i 44 godine i 71 posto žena u dobi između 45 i 54 klasificirano kao osobe prekomjerne težine ili pretile.

Debljina povećava rizik od puno bolesti, uključivo rak dojke, dijabetes 2 i srčane bolesti. Davies također upozorava da će se na kraju možda morati uvesti “porez na šećer” kao jedina preostala opcija. Naglasila je činjenicu da žene moraju paziti na svoje tjelesno i mentalno zdravlje tijekom trudnoće. Ako je žena pretila tijekom trudnoće, postoji veća šansa za pobačaj ili prerani porod. Njezina debljina tijekom trudnoće također imaju utjecaj na zdravlje djeteta kasnije u životu, uključivo povećani rizik dijabetesa tipa B. U svom izvješću također poziva na bolje liječenje raka jajnika, te otvorenije rasprave o inkontinenciji koje su danas tabu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.