Simptomi klimaksa

Menopauza
Menopauza

Obratite pažnju na simptome kako biste se na vrijeme pripremili za menopauzu.

Simptomi klimaksa

Češće se javljaju urinarne infekcije, a sa njima i problem inkontinencije. Nagle promjene raspoloženja i sve veća nervoza utječu i na pojavu nesanice

Kada nastupi menopauza, obično na izmaku petog desetljeća života, dešavaju se velike hormonalne promjene, koje intenzivno utječu na cijeli organizam. Ženama ovaj period može biti vrlo neugodan, i trebalo bi, upozovaju stručnjaci da obrate pažnju na simptome kako bi se na vrijeme pripremile za klimaks.

Pouzdani signal da se nešto u tijelu mijenja je izostanak redovite menstruacije, iznenadni valovi vrućine ili valunzi i sve veća nervoza. Osim ovih najčešćih, na menopauzu može ukazati i ovih 10 znakova.

Lupanje srca

Promjena razine hormona utječe i na rad srca. Neposredno prije ili čim počne menopauza mogu se osjete neke neprijatnosti, kao što su naglo i ubrzano lupanje srca, kao da ćete svakog časa ostati bez daha. Uz to, može se javi i iznenadna malaksalost, zbog koje morate sjednete nakratko, da se odmorite.

Upala mokraćnih puteva

Imunitet se automatski snižava, i zbog toga dolazi do ponavljanih upala. Zato, čim se desi prva ovakva infekcija u razdoblju očekivane menopauze, trebalo bi početi uzimati vitamine, koji će vas zaštititi upravo od ovakvih upala u budućnosti.

Inkontinencija

Ovaj problem se javlja paralelno sa urinarnom infekcijom. Prije pojave menopauze, naime, naglo slabe mišići u zdjelici, zbog čega mnogim ženama “slabi petlja”. Zato je vrlo važno da se na vrijeme počne s redovitim vježbama za jačanje mišića u ovoj regiji. Danas se inkontinencija uspješno liječi savremenom terapijom TOLDEX.

Bol u prsima

Probadanje počinje u leđima i širi se prema grudima. Uzrok može biti neki zdravstveni problem sa srcem. Ali, mnogo češće probadanje je posljedica povećane razine kolesterola, što se događa u ovom razdoblju upravo zbog variranja hormona.

Izbjegavanje društva

Pogoršanje zdravstvenog stanja, ponavljanje bolesti i komplikacije, tjeraju vas u izolaciju, gdje ćete na miru odmoriti od svih problema. Zbog čestih promjena raspoloženja, nemate želju da se susrećete s nepoznatim ljudima. To, ipak, nije model ponašanja koji se preporuča, jer može uvesti u depresiju.

Nesanica

Nagle promjene raspoloženja i sve veća nervoza utječu i na pojavu problema sa spavanjem. Žene se, zbog toga, često bude noću oblivene znojem, a čak i u tim trenucima osjećaju nagle nalete vrućine i lupanje srca. Da biste se oslobodili ovog problema, pokušajte prije spavanja primijeniti neku metodu relaksacije, koje će vas opustiti i pomoće da što prije zaspite.

Problemi sa seksom

Gubi se prirodna vlažnost rodnice, što može riješiti češćom uporabom lubrikanata. I želja za seksom polako nestaje, a žena gubi interes. Mijenja se odnos prema partneru, ponekad se javlja čak i gađenje, što je također uzrokovano hormonalnim promjenama u organizmu. Odjednom on počinje drugačije da joj miriše, i zbog toga više nije ni atraktivan, ni poželjan.

Promjena kvalitete kože

Dok se u pubertetu zbog hormonalnih promjena na koži pojavljuju bubuljice i povećava lučenje masnoće, u razdoblju prije dolaska menopauze događa se potpuno suprotno. Nekim ženama koža postaje čak ekstremno suha, što može riješiti promjenom kreme i odgovarajućom hidratacijom. Idealno vrijeme je da se počne s korištenjem prirodnih ulja, koja će dobro da podmažu kožu.

Kosa gubi sjaj

Kvaliteta kose se mijenja također pod utjecajem hormona. Gubi sjaj, a vlasi postaju lomljive. Uz to često se javlja i pojačano opadanje kose. Jedino što u ovom razdoblju možete učiniti jest da uzimate vitamine koji će djelovati kao botoks, i pomoći će da kosa ponovno bude sjajna i lijepa.

Opuštanje mišića

Čak i ako u teretani budete provodili svaki tjedan nekoliko sati, mišići više nikada neće biti kao što su bili prije menopauze. Na kritičnim mjestima počinju se pojavljuju suvišni kilogrami, grudi se opuštaju. Dobro odabranim i redovnim aktivnostima ove posljedice mogu se ublažiti.

1 Comment

  1. Poštovani!
    Mogu li da vas pitam nesto u vezi nadomestne hormonske terapije?

    Hvala I lep pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.