Conjunctivitis pseudomembranacea

Conjunctivitis pseudomembranacea
Conjunctivitis pseudomembranacea
Conjunctivitis pseudomembranacea
Conjunctivitis pseudomembranacea

Kod ove forme upale dolazi do stvaranja membrana na konjunktivi. Uzročnik su C. diphteriae, pneumokok i stafilokok.

  • Pseudomembranozni oblik je lakši osim općih znakova inflamacije, dominira pojava pseudomembrana koja se javlja na konjunktivi kapaka do prelazne brazde. Ove se membrane veoma lako skidaju, ostavljajući ulceriranu površinu konjunktive, koja lako krvari.
  • Membranozni oblik je teži takođe opšti znakovi infekcije, a konjunktiva je jako inflamirana, prekrivena debelim membranama, koje se teško skidaju ostavljajući za sobom veće učceracije. Kod ovog oblika češće su i kornealne komplikacije.

Bolest može da traje i do 3 sedmice, ostavljajući na konjunktivi karakteristične ožiljke, a mogu se pojaviti symblepharon, entropium i trichiasis.

Ovakva klinička slika bolesti najčešće se javlja kod difterije, a danas je na sreću rijetka zbog obavezne vakcinacije, iako se može javiti poslije nekih dječijih zaraznih bolesti kada je uzročnik obično streptokok ili pneumokok.

Svaki slučaj treba liječiti kao da se radi o uzročniku difterije sve dok bakteriološke probe ne pokažu da se radi o drugom uzročniku. Treba davati veće doze penicilina parenteralno i lokalno uz primjenu antidifteričnog seruma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.