Zašto imamo migrenu?

Migrena
Migrena

Znanstvenici su nakon desetljeća istraživanja uspjeli otkriti kako to nastaje migrena i zašto imamo migrenu. Stravična glavobolja od koje hoćete da poludite i zbog koje vam je muka najvjerojatnije je nastala zbog previše prooksidansa (slobodnih radikala) u vašem tijelu.

Istraživanje

Znanstvenici tvrde da je uzročnik migrene oksidativni stres. Točnije, ukoliko vaš organizam prilikom “obrade kisika” napravi previše slobodnih radikala, očekujte da ćete imati nevjerojatno jake glavobolje.

Profesor Jonathan Borkum se nada da će ovo njegovo otkriće pomoći u tome da se jednog dana pronađe lijek za migrenu. On je godinama proučavao uzroke koje izazivaju migrenozne glavobolje, od dehidracije do zagađenja zraka i uspoređivao kako svaki ovaj simptom utječe na mozak.

Nakon toga je zaključio da je okidač migrene oksidativni stres. To je stanje u organizmu koje se javlja kada prooksidansi nadvladaju mehanizme antioksidativne zaštite organizma.

Najčešće nastaje u uvjetima kada u organizmu postoji povećana produkcija prooksidansa i smanjena sposobnost organizma da ih neutralizira.

Naše tijelo prolazi kroz proces oksidacije da bi stvorilo energiju koja nam je neophodna za život. Tijekom ovih procesa stvaraju se slobodni radikali koji imaju svoje fiziološke pozitivne značajke. Međutim, problem nastaje kada se poremeti ravnoteža i kada prirodni mehanizmi obrane otkažu, te slobodni radikali počnu divljaju i tijelo ulazi u zonu povećanog oksidativnog stresa, točnije stanje visokog rizika za nastajanje najrazličitijih poremećaja i bolesti.

Previše slobodnih radikala u tijelu povezuju is bolestima poput raka, ali i Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti, katarakta, i dr. U prosjeku, svaka deseta osoba muči muku s migrenom. Bolovi mogu biti toliko jaki da kada krene napad ljudi ne mogu funkcionirati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.