Simptomi koji upozoravaju da Vaša vagina nije zdrava

Zdravlje žene
Zdravlje žene

Kada je riječ o vagini, svaka žena mora znati da je u pitanju dio tijela koji zaslužuje posebnu pozornost da bi bila zdrava, kao i redovitu i pravilnu higijenu.

Simptomi koji upozoravaju da Vaša vagina nije zdrava

Osim zbog urina, znoja i toga što se nalazi blizu anusa, redovito pranje vagine je ključno da bi se izbjeglo nakupljanje bakterija i izbjegao neugodan miris koji se razvija tijekom cijelog dana, kao obrambeni mehanizam. Ukoliko higijena nije redovita i pravilna, javlja se smegma – bijela, sirasta tekućinu neugodnog mirisa, objašnjava ginekolog Cheryl Ross.

Čak iako je higijena dobra, vaša vagina može oboliti. Ovih 8 znakova zahtijevaju posjet liječniku, zato nikako ne smijete ih ignorirati!

Suhoća ili iritacija rodnice

Ove pojave mogu biti znak da s vašom vaginom nešto nije u redu, naročito ako ste u predmenopauzi, kaže ginekolog Ronald Blat. Menopauza može stvoriti ove simptome, a može doći i do perutanja kože u ovom predjelu, kao i bolnih seksualnih odnosa. U svakom slučaju, najbolje je potražiti savjet liječnika, jer menopauza može zamaskirati simptome, koji zapravo potječu od nečeg sasvim drugog.

Neugodan miris

Zdrava vagina ima specifičan miris, ali kako prepoznajete da li je zdrava ili ne, prema mirisu?

Miris koji podsjeća na ribu, naročito u kombinaciji s prozirnim sekretom mogu biti znak bakterijske vaginoze, koja nastaje uslijed razmnožavanja bakterija ili disbalansa pH vrijednosti vagine. Ovo je vrlo često stanje i lako se liječi antibioticima. Također, jak i neugodan miris, naročito kada se javlja uz zeleni iscjedak, može biti znak spolno prenosivih bolesti, pogotovo trihomonijaze, pa bi trebalo odmah da se testirate.

Svrbež i neobičan iscjedak

Ukoliko vam se pojavi žuti ili bijeli sirasti iscjedak, moguće je da imate gljivičnu infekciju.

Uzrok može biti terapija antibioticima, disbalans pH vrijednosti vagine, donje rublje loše kvalitete, agresivna sredstva za tuširanje, kao i nezdrava prehrana.

Osjećaj pečenja tijekom mokrenja

Ova pojava može biti znak infekcije urinarnog trakta, ali uzročnik može bide i seks. Obično se liječi antibioticima, ali obavezno morate posjetite liječnika.

Nemogućnost stavljanja tampona

“Bolni seks je vrlo često psihološki problem, ali u rijetkim slučajevima, riječ je o imperforaciji himena. U pitanju je urođeni genitalni poremećaj, koji podrazumijeva dodatno tkivo oko otvora vagine, koje otežava prodiranje i izaziva bol”, objašnjava stručnjak za seks i veze, Isadora Psalm. Ovaj problem rješava se operacijom.

Bolni plikovi

Obično se radi o herpesu, ali u slučaju ove pojave, hitno se javite liječniku.

Krvarenje izvan menstrualnog ciklusa

Tragovi krvarenja koje primjećujete izvan menstruacije mogu biti znak hormonske neravnoteže, koja je obično izazvana kontraceptivnim sredstvima ili stresom, a može biti i znak rane trudnoće. Krvarenje nakon seksa može upućuje na rak grlića maternice, pa obavezno posjetite ginekologa.

Konstantne vaginalne infekcije

Ukoliko često dobivate gljivične, bakterijske ili urinarne infekcije, vašoj vagini je vjerojatno potrebna dodatna njega i “pažnja”.

“Ponekad, vaša vagina pokušava reći da nije zadovoljna vašim tretmanom. Možda niste u zdravoj vezi, možda vaš partner ima i druge partnere, pa sve to prenosi vama. Napravite pauzu, uzmite u obzir sve faktore, pokušajte jesti zdravije i da osloboditi stresa “, savjetuje Psalm i dodaje da će se problem vjerojatno ubrzo i sam riješiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.