Poremećaji sekrecione funkcije jetre

Jetra
Jetra
Jetra
Jetra

Preko jetre tj. preko žuči se luči veći broj materija u stolicu, a  preko stolice napolje. Za poremećaje sekrecione funkcije jetre najbolje je pratiti bilirubin. Obojene materije žuči predstavljaju ravnotežno stanje između razgradnje eritrocita i eksrecije žuči preko stolice. Prateći bilirubin kao pokazatelj on će nam pokazati otprilike odakle dolazi poremećaj.

Konjugovani bilirubin je topiv u vodi dijelom može prijeći u mokraću. Nekonjugovani bilirubin vezan je za proteine plazme čvrstom vezom pa ne može preći u mokraću. On prolazi hematoencefalnu barijeru pa može oštetiti CNS.

Uzroci:

  • povećana hemoliza eritrocita pa hepatične ćelije ne mogu da pohvataju sav indirektni bilirubin, taj nekonjugovani bilirubin natapa tkiva i javlja se žutica. Zovemo je retencioni ikterus
  • nedostatak enzima glukuronil-transferaze pa se ne konjuguje bilirubin i imamo identične efekte kao u predhodnom mehanizmu.
  • začepljenje žučnih vodova, a što onemogućena eksrecija konjugovanog bilirubina u mokraću pa on prelazi u plazmu. Stolica je blijeda, a mokraća tamna jer konjugovani bilirubin može preći u mokraću – opstrukcioni ikterus.
  • prilikom raspadanja hepatocita u plazmi se javljaju oba bilirubina u povećanim količinama – konjugovani dolazi iz hepatocita, a nekonjugovani kao poslijedica insuficjencije jetrenog tkiva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.