Edukacija za specijaliste porodične medicine

Edukacija doktora medicine
Edukacija doktora medicine

U Goraždu je 3. juna i 9. jula 2016. godine održana edukacija za specijaliste porodične medicine i doktore medicine o planiranju porodice. Organizacija i pokroviteljstvo edukacije povjerena je Partnerstvu za javno zdravlje (Partnership for public health) i Populacijskom fondu UN-a (UNFPA) u BiH.

[supsystic-gallery id=3]

Edukatori

Edukatori obuke bili su doc. dr. Zaim Jatić, specijalista porodične medicine, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i dr. Edin Čengić, specijalista ginekologije i akušerstva, iz Doma zdravlja “Dr. Isak Samokovlija” u Goraždu.

Obuka se odvijala u sali za sastanke Doma zdravlja “Dr. Isak Samokovlija” u Goraždu uz prisustvo 5 specijalista porodične medicine i 5 doktora medicine iz iste ustanove.

Interaktivna edukacija podrazumjevala je aktivno učešće svih učesnika u sesijama i to o etičkim i javno zdravstvenim aspektima planiranja porodice, o politikama, strategijama i propisima u oblasti zdravstva koji se odnose na planiranje porodice u BiH (RS i FBIH), kao i organizaciji timova porodične medicine i njihovoj saradnji s drugim zdravstvenim radnicima.

Drugi dan obuke obuhvatio je prezentacije o seksualnom i reproduktivnom zdravlju tokom života, savjetovanju i odlučivanju u kontekstu konsultacija o planiranju porodice, kriterijima medicinske podobnosti i učinkovitosti kontracepcije, kao i vrstama, metodama i odabiru kontracepcije.

Svaki modul imao je testiranje učesnika na početku i kraju rada, veoma dobre prezentacije edukatora, plodonosne diskusije, rad u grupama i prikaze slučaja.

Obuka za, uvijek željne znanja, specijaliste i doktore u ambulantama porodične medicine goraždanskog doma zdravlja o planiranju porodice i kontracepciji, izazvao je veliku pažnju kako samih učesnika tako i osiguranica koje su imale priliku da kroz anketno istraživanje, o ovoj i dalje zatvorenoj temi, izraze svoje znanje, stavove i mišljenje o kontracepciji, seksualnom odgoju i planiranju porodice.

Utiske s ove veoma uspješne i korisne edukacije prenosimo kroz tekst i objektiv jednog od učesnika,  dr. Baškima Bajramija, specijaliste porodične medicine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.