Putnički proljev - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Lordiar

Putnički proljev

Definicija

Putnički proljev označava akutni dijarealni sindrom koji se javlja kod 1/3 putnika tijekom prvog tjedna putovanja ili neposredno po povratku kući.

Etiologija

Postoji više čimbenika koji utječu na pojavu ovog proljeva. Kod domaćina to su: starosna dob (manje od 30 godina), hipohlorhidrija ili ahlorhidrija, imunosupresija i anamnestički podaci o ranijoj pojavi proljeva pri putovanjima.

Pojava proljeva je češća pri putovanjima u tropske krajeve. Najčešći uzročnik putničkog proljeva u tropskim krajevima je enterotoksična Escherichia coli.

Rjeđe, uzročnici putničkog proljeva mogu biti: šigele, salmonele, kampilobakter, vibrioni, Aeromonas, Hafnia alve, Ciclospora cayetanersis, lamblija, Entoamoeba hystolitica, Strongiloides stercoralis, Cryptosporium, rotavirusi i dr.

Klinička slika

Bolest najčešće počinje iznenada. U većine oboljelih se javljaju 2-3 stolice dnevno, a rjeđe je taj broj preko 13 za 24 sata. Prosječna dužina bolesti je 3-5 dana. Stolice su obilne, vodene, crijevno pražnjenje je obično eksplozivno i prethodi mu kratkotrajni bolni grč. Međutim, izgled stolice može i varirati, imajući u vidu koji su sve mogući uzročnici putničkog proljeva.

Rizik od obolijevanja ovisi, prije svega, od područja u koje se putuje. U visoko rizična područja, s incidencijom obolijevanja od 20-50%, spadaju Južna Amerika, Afrika, Srednji istok i Azija. Zemlje južne Europe i Mediterana imaju rizik od 10-20%. Područje niskog rizika, s incidencijom manjom od 8%, su sjeverna Europa, Kanada, SAD, Australija, Novi Zeland i mnoga otoka u Karipskom moru. Podrijetlo putnika je također važno, jer su putnici iz nerazvijenih zemalja i zemalja u razvoju u principu imuniji na različite patogene mikroorganizme. Ove infekcije se uglavnom dobivaju putem konzumiranja lokalne hrane, prije svega termički neobrađenog povrća, mesa i morske hrane. Izvjestan rizik nosi i uporaba leda, nepasteriziranog mlijeka i neoljuštenog voća.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnivu anemneze i kliničkog pregleda.

Liječenje

Terapija je uglavnom simptomatska. Najbolji preparat za putnički proljev je Lordiar (započeti s 2 kapsule, a zatim se nastavlja s 1 kapsulom nakon svake tekuće stolice). Pored Lordiar-a neophodna je nadoknada vode i elektrolita peroralnim ili intravenskim putem, ovisno o stupnju dehidracije i povraćanja.

Antibiotska terapija je rezervirana za teže slučajeve i najčešće se primjenjuje Ciflox, a sastoji se uglavnom od trodnevne primjene.

Prevencija putničkog proljeva nije nimalo laka. Zasniva se na sljedećim načelima: izbjegavanju nesigurne – sumnjive hrane, vode i napitaka, poštovanju mjera osobne higijene, preventivnoj upotrebi određenih antibiotika i drugih antimikrobnih tvari (npr. Soli bizmuta), kao i eventualnoj cijepljenju.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>