Vlada SBK stimulira ostanak mladih doktora medicine

Doktor
Doktor

Vlada SBK izdvaja 140.000 KM radi zadržavanja deficitarnih kadrova medicinskog usmjerenja na području SBK. Riječ je o mjeri kojom vlast pokušava zadržati mlade ljekare, čije je zanimanje traženo u cijeloj Evropi.

Nastavak podrške

Kako je kazao kantonalni ministar zdravstva i socijalne politike Nikola Grubešić, ove godine vlast se odlučila za nastavak ovakve prakse, s obzirom na to da su dosadašnji rezultati pokazali pozitivne pomake.

Mi ćemo na račun sedam zdravstvenih ustanova uplatiti po 20.000 KM koje će oni utrošiti za zapošljavanje sedam mladih doktora medicine. To je otprilike bruto trošak mladog doktora koji se tek zapošljava – rekao je Grubešić te dodao da će zdravstvene ustanove koje prime novac imati obave zu zadržati doktore do kraja 2017. godine.

Kako je naveo, lani su za 12 ljekara izdvojili 240.000 KM i ta se mjera već pokazala dobrom, pa su odlučili to nastaviti i ove godine.

To je naš mali doprinos i mislim da su rijetki kantoni u FBiH koji su se odlučili na ovaj način stimulirati ostanak mladih doktora medicine – naveo je Grubešić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.