Demencije

Ginko
Ginko

Demencije predstavljaju sekundarna oštećenja inteligencije kod osoba kod kojih se razvoj inteligencije normalno završio, za razliku od primarne slabosti inteligencije ili oligofrenije. Svaka deseta osoba starija od 65 godina i svaka druga starija od 85 godina ima demenciju. Više od polovine svih slučajeva čini degenerativna demencija Alchajmerovog tipa koju ćemo opisati u ovom poglavlju. Druga po učestalosti je vaskularna demencija (multiinfarktna demencija) koja čini oko 20 % svih demencija.

Osnovni elementi u kliničkoj slici demencije su oštećenja pamćenja, shvatanja i orjentacije. Slici razvijene demencije odgovarao bi hronični organski psihosindrom. Osnovni elementi ovog sindroma su: poremećaj pamćenja za svježe događaje, nerazumijevanje bitne veze između različitih činjenica, na planu mišljena javlja se oštećenje predstava, pojmova i asocijacija, oštećenje pažnje, te labilnost emocija i pretjerani afekti. U postavljanju dijagnoze demencije može poslužiti mini mental scor (MMSE) ili jednostavan test u kome od bolesnika tražimo da nabraja mjesece u godini ili dane u sedmici unazad. Lakše dementan bolesnik nije u stanju da bez greške nabroji mjesece unazad dok ih unaprijed izvodi sa lakoćom (automatski), dok teže oštećen bolesnik nije u stanju da nabroji ni dane u sedmici unazad.

Alchajmerova (Alzheimer) demencija

Ovu bolest prvi je opisao njemački  psihijatar Alojz Alchajmer 1906. godine.

Alchajmerova bolest najčešće počinje u šestoj deceniji života. To je najčešća i najznačajnija degenerativna bolest mozga nepoznate etilogije. Četvrti je uzrok smrtnosti. Faktori rizika za razvoj ovog oboljenja su starija životna dob, ženski pol, nizak nivo obrazovanja, postojanje Down sindroma, a uloga infekcija nervnog sistema nije potvrđena. Patoanatomski postoji difuzna atrofija mozga.

Simptomi bolesti počinju postepeno, gotovo neprimjetno, pa ni bolesnik, niti njegova porodica ne mogu odrediti početak. U početku bolesnici zaboravljaju obične stvari, dogovore i obaveze, a potom i važne činjenice iz svakodnevnog života (isključiti struju, zatvoriti plin, vodu itd.). Zaboravlja imena rođaka, djece, brojeve telefona, a praznine u sjećanju popunjava izmišljenim događajima (konfabulacijama). Napredovanjem bolesti bolesnik ne zna da upotrebljava svakodnevne predmete u kući, potom može postati apatičan, nezainteresovan, a nekad i  nemiran, počinje zanemarivati svoj izgled, remete se san i budnost, a mogu se javiti i halucinacije. Kod potpuno razvijene bolesti, bolesnik zauzima fetusni položaj sa paraplegijom u fleksiji, u vegetativnom je stanju, mutističan i inkontinentan.

Dijagnoza se zasniva na kliničkoj slici i procjeni kognitivnih funkcija. CT i NMR pokazuju atrofiju kore mozga, sa proširenim moždanim komorama.

U liječenju se koriste inhibitori holinesteraze (takrin, donepezil), a u fazi istraživanja su antiinflamatorni lijekovi, estrogenska terapija i terapija nervnim faktorom rasta. Svakako je važno pomenuti i simptomatsku terapiju kod anksioznosti, depresije, nesanice, nemira i halucinacija. U prevenciji su dobri neuroprotektivni lijekovi i antioksidansi (piracetam, vitamin E, Ginkgo).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.