U Trebinju konferencija o borbi protiv korupcije u zdravstvu - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Korupcija u zdravstvu

U Trebinju je danas održana konferencija o “Korupciji u zdravstvenom sistemu, potencijalnim rizicima i mjerama za njihovo prevazilaženje” na kojoj su predstavljeni rezultati projektnih aktivnosti „Antikorupcijske mreže u BiH-ACCOUNT“, a prikazani su i dosadašnji rezultati grupe koja se bavila problemom korupcije u zdravstvu, sa posebnim osvrtom na učešće građana u borbi protiv korupcije.

Prema riječima direktora mreže ACCOUNT Eldina Karića, prvi korak u borbi protiv korupcije u zdravstvu je uključivanje civilnog sektora, jer se korupcija ne može zaustaviti bez neke vrste kontrole građana.

“Kod nas je problem što se korupcija u zdravstvu percipira kroz davanje mita doktoru i medicinskom osoblju, a to je samo jedan mali zanemarljivi segment korupcije u zdravstvu. Korupcija je u sistemu zapošljavanja, nabavke opreme, pružanja pomoći, kao i uključivanje privatne prakse unutar sistema zdravstva. To je zapravo suština problema,” rekao je Karić, dodavši da ako je u sistemu zdravstva u RS-u loša siutacija, ni Trebinje ne može biti isključeno iz tog sistema.

“Trebamo mijenjati sistem, ali nemamo razvijenu strategiju borbe protiv korupcije. Činjenica je da imamo dosta dobrih zakona, ali se oni ne provode, a to je naša krivica, jer mi građani smo dužni prijaviti nepravilnosti u zdravstvu,“ istakao je Karić.

Predsjednica Udruženja građana “Stop mobbing” iz Trebinja Anica Ramić, istakla je da su građani  pokazali spremnost da se bore, a volju su pokazali i menadžeri zdravstvenih ustanova.

“Kada radimo na slučajevima korupcije, sve stavimo na uvid javnosti i možda to ljude ponuka da sarađuju. Memorandumi su prevencija, a nama slijedi dugi niz godina borbe protiv korupcije u zdravstvu,” izjavila je Ramić.

Pored predstavnika nevladinog sektora konferenciji su prisustvovali i predstavnici uprave zdravstvenih ustanova iz istočne Hercegovine. Na skupu je predstavljen i memorandum o saradnji sa domovima zdravlja u istočnoj Hercegovini.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>