Glavobolje mogu biti znak drugog oboljenja

Glavobolje
Glavobolje

Glavobolje su znak nekog drugog problema’ – kaže doktor Peter Goadsby s Instituta za neurologiju u Londonu.

Glavobolje

Velika većina su one kod kojih problem nije medicinske prirode, nego nešto drugo, od pretjerivanja na nekoj zabavi ili nečijeg vrištanja – te njih nazivamo primarnim, pojašnjava. Sekundarne glavobolje, a dosta rjeđe se pojavljuju – znaju biti posljedica infekcije ili tumora mozga. Da bi se istražilo o čemu je riječ, valja vidjeti što se događa u glavi, nadodaje dr. Goadsby.

Sljepočnice

Migrenu može uzrokovati puno čimbenika: svjetlo, mirisi, pa čak i seks. Nakon pobude, glavnim živčanim putevima od baze mozga širi se signal za stezanje krvnih žila oko sljepoočica, što pogoršava bol’ – kaže Goadsby dodavši da je to gotovo sigurno nasljedno. Nude se lijekovi poput triptana koji mogu podići sposobnosti mozga da prirodno suzbije bol.

Vrat

Najčešća vrsta glavobolje, od koje pati 90 posto odraslih osoba, tenzijska je glavobolja. Ona nastaje zbog mišićne napetosti u vratu ili napetosti povezane s emocijama, odnosno stresom. Mišići vrata i zatiljka se stegnu. Kod takve vrste dobro je popiti obične tablete protiv bolova ili se ‘prebaciti’ na masažu zahvaćenog područja – pojašnjava Anne MacGregor, ravnateljica Klinike za migrene u Londonu.

Hipotalamus

Vjerujemo da trigeminus – živac moždanog debla ili hipotalamusa koji prenosi senzorne podražaje iz lica – sudjeluje u svim vrstama glavobolje, od tenzijske do tzv. ‘klasterske glavobolje’ – kaže dr. Tim Steiner, neurolog iz bolnice Charing Cross u Londonu. ‘Razlika u vrstama glavobolje čini se da je samo u tome što aktivira trigeminus i kako on odgovara na to. Nije jasno ni što toliko smeta tom velikom živcu. Oboljeli ne samo da su možda preosjetljivi na neke okidače, nego su možda i izgubili sposobnost suzbijanja bolnih signala – dodaje Steiner.

Dura

Kad im zasmetaju stvari poput glasne glazbe ili neke vrste hrane, pretjerano osjetljivi živčani završeci u ovojnici koja prekriva mozak, a zove se dura, otpušta bjelančevinaste neurotransmitere koji mogu uzrokovati glavobolje. ‘Novi spojevi koji ciljaju na tu bjelančevinu CGRP vjerojatno su jedno od većih otkrića u posljednjih nekoliko godina. Za razliku od triptana, oni ne utječu na srce’ – kaže MacGregor. ‘Kada dođe do otpuštanja CGRP-a, krvne se žile šire pa nastane pulsiranje. Blokirajte otpuštanje proteina CGRP i  bolovi bi trebali nestati – pojasnio je.

Vaše oko

Klasterske glavobolje one su koje se ponavljaju, često i svakoga dana, a traju do 90 minuta. ‘Premda pogađaju samo jedan posto ljudi, 85 posto pogođenih su muškarci’ – kaže Goadsby. Bol se usredotočuje na jedno oko, koje može postati upaljeno i vodenasto zbog stezanja krvnih žila koje okružuju živce iza oka. Pitajte liječnika za liječenje kisikom i lijekovima za migrene kao što su triptani.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.