Nedostatak vitamina B 12

Vitamin-B12
Vitamin-B12

Nedostatak vitamina B 12 u organizmu manifestira se mnogim zdravstvenim problemima, a veliki broj osoba ne unosi ga u dovoljnim količinama.

Evo kako ćete saznati da li patite od nedostatka ovog vitamina i koliko je to loše za vaše zdravlje.

Vitamin B 12

Vitamin B 12 jedini je vitamin koji se ne može unijeti putem namirnica biljnog porijekla i zato od njegovog nedostatka najviše pate vegani i vegetarijanci kojima su nephodni njegovi suplementi, a mogu ga unositi i putem prerađene hrane kao što su nutritivni kvasac, te vegansko mlijeko i žitarice.

Samo neki od stanja i bolesti koje uzrokuje nedostatak vitamina B 12 su: anemija, Kronova bolest, kolitis, dijabetes, problemi s plodnošću, autoimuni poremećaji, rast loših bakterija, celijakija i sindrom iritabilnog crijeva.

U rizičnu grupu od ovih bolesti spadaju stariji od 50 godina, alkoholičari i vegani te svi oni koji putem hrane ne unose dovoljne količine vitamina.

Simptomi koji se vezuju uz manjak vitamina B12 su: artritis, manjak koncentracije, umor, trnjenje u ekstremitetima, nedostatak daha, ekcem, suha koža, promjene raspoloženja, slaba probava, vrtoglavica, akne, aritmija, gubitak kose, loša ravnoteža te vrele ruke i stopala.

Vitamin B12 obavezan je suplement za trudnice baš kao i folna kiselina, pa ga nipošto nemojte izbjegavati.

Možete ga unijeti i putem hrane, a namirnice koje njim obiluju su: meso, mliječni proizvodi, riba i morski plodovi.

Najbolja forma vitamina B12 je mekobalamin (Cobalamin). COBALAMIN, u formi mekobalamina, predstavlja djelotvorni oblik vitamina B12 i djeluje kao koenzim, dok se drugi oblici vitamina B12 (cijanokobalamin, hidroksikobalamin), metaboliziraju u aktivnu formu – mekobalamin (COBALAMIN), da bi bili fiziološki aktivni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.