Tuzla: Obavljena 50.transplantacija koštane srži

UKC Tuzla
UKC Tuzla
UKC Tuzla
UKC Tuzla

Na Klinici za onkologiju, hematologiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla (UKC) krajem prošle sedmice je obavljena 50. transplantacija matičnih ćelija hematopoeze, odnosno koštane srži.

Kako je rečeno na press konferenciji u Tuzli, u posljednjih sedam godina na UKC-u Tuzla bilježe 76 posto pacijenata koji nakon operacije ozdrave, dok je 24 posto pacijenata podleglo, ali zbog ponovnog nastanka bolesti. U posljednjem slučaju, odnosno 50. transplantaciji, pacijent je sam bio donor koštane srži.

“To je jedna akutna leukemija gdje bi bolest trebala biti izlječena”, kazao je Ašir Kopić, direktor Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC Tuzla.

“Ovo je ostvarivanje jednog sna, ostvarivanje kontinuiteta, i sve zahvaljujući upornost svih timova koji su bili angažovani na transplantacijama”, kazao je Elmir Čičkušić, direktor UKC Tuzla.

Pored pacijenata iz Tuzlanskog kantona, transplantacije obavljaju i bolesnicima iz drugih dijelova Federacije BiH, ali i Republike Srpske. Projekt transplantacije koštane srži na UKC Tuzla započeo je 2004. godine i do sada se provodi u kontinuitetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.