Kasna postprimarna tuberkuloza

Tuberkuloza
Tuberkuloza
Tuberkuloza
Tuberkuloza

Rijetko se pojavljuje u djece u obliku hronične tuberkuloze pluća – plućna ftiza.

Hronična plućna tuberkuloza

Se rijetko javlja prije puberteta, češće kod ženske djece, osobito poslije nekog pada opšte otpornosti organizma. Najčešće su zahvaćeni apikalni i posteriorni segmenti lobusa koji favorizuju rast bacila i diseminaciju limfo-hematogenim putem u toku primarne infekcije. Incijalni infiltrat je sklon širenju i kavernizaciji, pa i endotrahealnoj diseminaciji, ali za razliku od primarne TBC obično nema intratorakalne limfadenopatije. Klinički nastupa sa malim febrilnim stanjima koja dugo traju, a praćeno je sa obilnim noćnim znojenjem, umorom do malaksalosti, postepeno dolazi do pada na težini i javlja se bljedilo. Razvoj kazeozne nekroze, likvefakcije i kavernizacije može pratiti produktivni kašalj pa i hemoptizija. Auskultatorno se mogu čuti različiti zvučni fenomeni, ali se o njima više piše nego što se nađu u praksi.

Radiološki se u početku može otkriti infiltrat koji može biti okrugao, homogen, čvrst, inflaklavikularno ili apikalno. Infiltrat može zahvatiti i čitav lobus. Kaverne nastaju poslije likvefakcije, nekroze i ispražnjenja kazeoznih masa. Obično su debelih zidova, a ponekad se može pojaviti i zrak iznad tekućine. Tok bolesti je hroničan, progresivan i može trajati mjesecima i godinama. Prognoza nije loša, obično dolazi do kompletnog izlječenja.

Ostale forme postprimarne TBC:

TBC limfnih čvorova, gornjih respiratornih organa (tonzila, larinksa, epiglotisa, farinksa, srednjeg uha), kože, srca, perikarda, kosti i zglobova, urogenitalnog sistema i oka (retine, irisa, horioidee, sklere i kornee).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.